Faima acestui ţinut trebuie dusă departe peste hotarele ei. Ciclu IPN

La 25 de ani de Independenţă, Agenţia de presă IPN „s-a autosesizat” să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. Pentru aceasta a provocat mai multă lume, inclusiv oameni de stat, politicieni, businessmeni, activişti civici, artişti, dar şi persoane fără funcţii şi titluri, dar care au ce spune. Tabloul generic se numeşte: „Gânduri despre şi pentru Moldova”.
---

Valentin Guţan, primar cu opt mandate: Prin anii '90, când toţi eram setoşi de Independenţă, voiam schimbarea. Poate astăzi nu avem ceea la ce am am visat, dar este un moment pozitiv, pe care nu ni-l poate lua nimeni – trăim într-un stat independent, statul nostru, Republica Moldova.

Edilul, care este la al optulea mandat în oraşul Cricova din municipiul Chişinău, afirmă că, lăsând la o parte problemele economice, ne putem mândri că locuim în statul nostru, aşa cum o fac alte popoare ale lumii. În viziunea sa, odată cu Independenţa, cu excepţia anumitor momente care nu au fost atât de pozitive, au existat mai multe realizări. În primul rând, este vorba despre libertate – libertatea cuvântului, libertatea de exprimare.

Potrivit edilului, începând cu anii '92-'93, dreptul de a alege nu a mai fost un drept formal, consfinţit prin legea fundamentală a statului, ci a devenit unul real. Au urmat alegeri – parlamentare, locale etc. şi cetăţeanul a primit dreptul să aleagă şi să hotărască soarta ţării. Un alt aspect pozitiv este şi faptul că, odată cu Independenţa, Republica Moldova a ieşit pe arena internaţională, a devenit un stat alături de celelalte state ale lumii, a obţinut calitatea de membră a ONU şi a altor organizaţii internaţionale. Este îmbucurător că lumea întreagă a auzit despre Republica Moldova.

Printre eşecuri edilul menţionează conflictul transnistrean, pentru că astăzi Republica Moldova nu este un stat integru aşa cum ne-am dorit şi aşa cum a fost. Un alt eşec  ţine de politica economică, care nu răspunde aşteptărilor oamenilor.

Valentin Guţan spune că vine din sistemul vechi, fiind educat în perioada sovietică şi odată cu Independenţa, ca om, s-a simţit liber. Totodată, a primit satisfacţie sufletească, fiind ales pentru opt mandate consecutiv în calitate de primar. Pentru el încrederea de care s-a bucurat din partea cetăţenilor înseamnă foarte mult.

O altă posibilitate pe care au obţinut-o cetăţenii acestei ţări este cea de a merge peste hotare fără a fi supuşi acelei „site a securităţii” din vremurile anterioare. În ceea ce ţine de administraţia publică locală, primarul spune că aceasta nu mai este ca un apendice al organelor centrale, care trebuie doar să dea darea de seamă pe anumite probleme, dar a devenit cea care are dreptul să hotărască problemele din teritoriul pe care îl administrează. Este vorba şi despre independenţa financiară chiar dacă nu e până la capăt. Autorităţile publice locale pot lua decizii, în ceea ce ţine şi de priorităţi, în comparaţie cu perioada de până la Independenţă, când erau doar indicaţii.

Primarul de Cricova afirmă că noile generaţii, copiii trebuie să se mândrească cu faptul că sunt cetăţeni ai Republicii Moldova. Trebuie să se mândrească cu istoria statului nostru, cu strămoşii. Apropo, în localitate a fost amenajată o alee a domnitorilor, unde sunt amplasate busturile celor mai de vază domnitori, un lucru util pentru noile generaţii. În pofida problemelor existente, copiii trebuie să se mândrească de faptul că sunt cetăţeni ai Republicii Moldova. În opinia sa, e nevoie de educaţia generaţiilor tinere în spirit patriotic, în spiritul dragostei faţă de acest pământ.

Edilul e de părere că moldovenii trebuie să fie mai hotărâţi, să înveţe mai mult din istorie, să vadă cum procedau strămoşii, care nu-şi plecau capul în faţa duşmanilor, dar căutau cu forţe mici să facă lucruri mari. În viziunea sa, ne-ar mai trebui bărbăţie, hotărâre şi poziţie civică. „Îi doresc Republicii Moldova să prospere. Sperăm la un viitor nu doar pentru noi, dar şi pentru generaţiile viitoare. Mi-aş dori să ajungem la un moment, în care nu doar cetăţenii noştri plecaţi să revină, dar şi cetăţenii străini să vină la noi. Moldova să fie cât mai des vizitată de cetăţeni străini, ca faima acestui ţinut, pentru că într-adevăr o merită, să fie dusă departe peste hotarele ei”, a conchis Valentin Guţan.
---

Valentin Guţan a ajuns în fotoliul de primar al oraşului Cricova la vârsta de 27 de ani. De profesie pedagog a câştigat primul mandat în anul 1987, iar de atunci este în fruntea primăriei Cricova, exercitând al optulea mandat.

Elena Nistor, IPN

Materialele din Ciclul: „Gânduri despre şi pentru Moldova” sunt difuzate începând cu data de 18 iulie. Printre protagonişti îi avem pe: Dumitru AlaibaIurie CiocanAna-Maria Ţulea, Ion Manole,Olga GagauzStella CiobanuIurie LeancăVictor ParlicovDoru CuroşuIgor MeriacreValeria ŞeicanCiprian RaeţchiAndrei Năstase  Ghenadie GâlcăArcadie Barbăroşie,Valeriu Matei, Eugen DogaDumitru PostovanPetru Macovei, Tatiana Negruş, Maia Sandu, Viorel Soltan, Nicolae Botgros, Igor Dodon, Iulia Iabanji, Mariana Onceanu Hadârcă, Aureliu Batrânac, Viorel Cibotaru, Eugen Bendilic, Petru Bodarev, Sergiu Prodan, Gheorghe Erizanu etc. Au mai acceptat să ofere interviuri Nicolae Timofti, Andrian Candu, Pavel Filip, Marian Lupu, Vladimir Voronin, Mihai Ghimpu, Renato Usatîi, Valeriu Turea etc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.