Din seria de interviuri IPN cu toți candidații la funcția de primar al municipiului Chișinău: Constantin Codreanu, candidatul Partidului Unității Naționale.
– Ce v-a determinat să candidați la funcția de primar al municipiului Chișinău?
– Am revenit de la București la Chișinău pentru a mă implica în politica moldovenească, unde lucrurile au degradat continuu și asta se vede cu ochiul liber atât în infrastructură, cât și în discursurile celor care și-au asumat destinele oamenilor. Sunt o alternativă pentru oamenii care aleg normalitatea și respectul, nu disprețul și iresponsabilitatea.
Împreună cu echipa mea, am făcut un plan pentru Chișinău care, dublat de încrederea și seriozitatea care ne caracterizează, poate rezulta într-un proiect care să schimbe la față capitala. Dar, până la urmă, aceste alegeri nu sunt despre Constantin Codreanu, pentru că pasul spre Primăria municipiului Chișinău vine dintr-o decizie colectivă. A fost o decizie a Mișcării Unioniste, alături de structurile de partid care și-au asumat obiectivul de apropiere decisivă de România.
– De ce credeți că alegătorii trebuie să-și dea votul pentru dumneavoastră la alegerile din 20 mai?
– Sunt singurul candidat aflat, în acest moment, pe trend ascendent în sondajele de opinie. Am trecut deja de pragul psihologic de 10% și sunt convins că săptămâna aceasta vom mai urca în preferințele chișinăuienilor, pe măsură ce mesajul meu ajunge la tot mai multă lume, iar concurenții mei se descalifică printr-o campanie agresivă și lipsită de substanță. Sunt singurul candidat care îl poate învinge pe Ivan Ceban în turul II.
– Care sunt trei cele mai importante probleme din Chișinău și în cât timp pot fi soluționate?
– Programul meu pentru Chișinău, pe care-l puteți găsi pe www.codreanuprimar.md, are valoare de angajament public și este prevăzut pentru minimum cinci ani. Am identificat trei direcții clare: „Direct pentru locuitori”, „În orașul Chișinău, în satele și orașele din municipiu” și „În administrația primăriei”. Îmi concentrez atenția și efortul pe problemele prioritare: economia subdezvoltată, lipsa de investiții, drumurile proaste, transportul aglomerat, ignorarea categoriilor sociale, a copiilor și bătrânilor, în primul rând.
– Ce soluții propuneți pentru problemele menționate?
– Voi începe cu atragerea unor investiții în valoare de un miliard de euro din România și prin România, care ne vor permite, între altele, să începem construcția a o sută de kilometri de drumuri noi și reabilitate în Chișinău și construcția șoselei de centură a Chișinăului. Dar concomitent cu refacerea infrastructurii trebuie să avem grijă de copii și bătrâni. Lipsa de respect față de ei este inacceptabilă. Nu ne putem mișca înainte fără ca în prealabil să ne asigurăm că ei au un minimum necesar pentru a trăi. Pensii pentru bătrâni și îndemnizații pentru copii, este unul din primele mele angajamente. De asemenea, înființarea a 20 de cantine sociale și gratuitatea transportului public orășenesc, după modelul aplicat în orașul Tallinn.
– Ce finalitate vedeți pentru proiectul parcărilor cu plată?
– Trebuie să recunoaștem, străzile din oraș sunt folosite practic în calitate de parcări, ceea ce reduce cu 30% capacitatea de trafic. Ca urmare a creșterii numărului mijloacelor de transport, sarcina asupra drumurilor din capitală s-a mărit de 2-3 ori. Eu propun o chestiune simplă și realizabilă: construcția a cel puțin 20 de parcări supraterane și subterane.
– Ce soluție propuneți pentru evacuarea deșeurilor din oraș?
– Faima Chișinăului de oraș verde se diluează cu fiecare zi, spațiile verzi din capitală se reduc dramatic. Voi începe prin implementarea unui sistem de selectare și reciclare a deșeurilor menajere, transformarea lor în sursa regenerabilă de energie. De asemenea, propun construcția unei uzine de gunoi în conformitate cu normele sanitar-epidemiologice și lichidarea treptată a gunoiștilor existente.
– Care este miza acestui scrutin?
– Acest scrutin va arăta că suntem uniți, puternici și nu cedăm presiunilor care vin din partea propagandei controlate de Plahotniuc și Dodon. Miza acestui scrutin este viitorul românesc și european al capitalei și al întregului stat. De aceea, îi invit pe chișinăuieni să voteze un om care nu are nicio legătură cu clasa politică care a tot furat din Republica Moldova și din municipiul Chișinău în ultimii ani. Acest om sunt eu, un unionist verificat, un politician european care va lupta pentru un trai mai bun aici, la noi acasă.
– Este Primăria o trambulină pentru a avansa în alte funcții? Vă vedeți în politica mare?
– Eu sunt în politică din decembrie, 2016. Sunt demnitar într-un stat UE, parlamentar în Camera Deputaților din Parlamentul României și președinte al Comisiei pentru Comunitățile de români din afara granițelor țării. Mă ocup activ de necesitățile a 12 milioane de oameni de peste hotare și am rezolvat mai multe probleme de-ale lor. Primăria municipiului Chișinău este un prim pas în politica moldovenească. Urmează alegerile din toamnă pentru Parlamentul Republicii Moldova, acolo unde unioniștii trebuie să ducă mesajul ReUnirii în legislativul de la Chișinău.
– Veți candida și la alegerile locale din 2019?
– Așa cum am spus la începutul acestei campanii electorale, voi fi un primar de cursă lungă, iar programul pe care l-am elaborat este pe o perioadă de cinci ani.
Constantin Codreanu va figura cu numărul 11 în buletinul de vot.
Anterior, IPN a publicat interviuri cu Silvia Radu, candidat independent, Maxim Braila, candidatul Partidului Popular, Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor, Alexandr Roșco, candidatul Partidului Politic „Casa Noastră-Moldova”, Alexandra Can, candidata Partidului Național Liberal.