Alexandr Roșco: În fruntea capitalei trebuie să vină oameni necompromiși. INTERVIU

Din seria de interviuri IPN cu toți candidații la funcția de primar al municipiului Chișinău: Alexandr Roșco, candidatul Partidului Politic „Casa Noastră-Moldova”.


Ce v-a determinat să candidați la funcția de primar al municipiului Chișinău?

– În primul rând, m-a determinat faptul că în țara noastră puterea este uzurpată de un grup criminal organizat, în frunte cu Plahotniuc, și care se numește Partidul Democrat. Acest lucru m-a determinat să fiu mai activ în politică, în opoziție fața de actualul regim. Pentru această poziție civică și politică activă, pentru protestele organizate împotriva oligarhului am fost persecutați, numiți extremiști, prezentați în calitate de criminali în mass-media afiliată puterii. Pentru acest activism și critică dură a sistemului am petrecut șase luni la închisoare și până în ziua de azi suntem limitați în drepturile noastre cetățenești. De pildă, până în ziua de azi alături de alți colegi din așa numitul „grup Petrenco”, nu avem dreptul să participăm la acțiuni de protest. În același timp, m-au determinat să fac această alegere și tovarășii mei de partid, care m-au înaintat să reprezint „Casa Noastră-Moldova” în acest scrutin electoral. Alegerile pentru noi reprezintă un instrument pentru a aduce mesajul nostru la oameni. Noi considerăm că trebuie să folosim orice tribună pentru a informa cetățenii despre cauzele reale ale dezastrului și degradării în care s-a pomenit nu doar capitala, dar și toată țara.

– De ce credeți că alegătorii trebuie să-și dea votul pentru dumneavoastră la alegerile din 20 mai?

– Suntem absolut convinși că în fruntea capitalei trebuie să vină oameni necompromiși, neimplicați în diferite scheme dubioase, de corupție, adică oameni din afara sistemului, cei care nu joacă după regulile lui Plahotniuc. În acest sens, consider că, împreună cu echipa noastră, corespundem acestor condiții. Noi pledăm pentru demontarea sistemului criminal. Și acest lucru este posibil. Cu pași mici, noi oricum mergem spre debarcarea lui Plahotniuc&Co de la putere. Fiecare picătură care umple oala protestatară poate fi ultimă și decisivă.

– Care sunt trei cele mai importante probleme din Chișinău și în cât timp pot fi soluționate?

– Aș numi patru cele mai importante probleme: Chișinăul nostru nu este liber, nu este social, nu este nici verde și deloc nu este modern! Pentru a schimba situația în mod substanțial avem nevoie de timp, de schimbarea sistemului criminal de la guvernare și de efort comun, de lucru enorm cu noi înșine.

– Ce soluții propuneți pentru problemele menționate?

– Cred că n-ar fi corect să enumăr toate punctele din programul nostru electoral. Sunt multe. Pentru fiecare capitol din program principalele sarcini sunt următoarele:

Ca să avem un Chișinău social:

- Nu vom admite închiderea instituțiilor de învățământ și medicale în capitală, dar și privatizarea activelor acestor instituții;
- Vom obliga companiile de construcții să transmită 10% din fondul locativ nou în proprietatea municipalității pentru locuințe sociale;
- Vom trece la transportul public gratuit în capitală;
- Vom introduce o taxă locală nouă pentru imobile și bunuri de lux;
- Vom implementa sistemul de indemnizații lunare din bugetul municipal pentru persoanele cu dizabilități și pensionarii care trăiesc sub limita sărăciei.

Ca să avem un Chișinău verde propunem:

- Stoparea defrișării parcurilor pentru construcții;
- Renunțarea treptată la microbuzele de rută și trecerea la transportul public electric;
- Implementarea unei taxe ecologice suplimentare pentru întreprinderile care poluează mediul;
- Obligativitatea separării deșeurilor pentru toți rezidenții și agenții economici ai capitalei;
- Asigurarea unei reparații capitale a stațiilor de epurare din oraș;
- Limitarea accesului camioanelor de mare tonaj prin oraș, dar și a transportului în centrul istoric al Chișinăului;
- Amenajarea unui parc de cultură și odină pe locul fostului Stadion Republican;
- Încetarea practicii de ucidere a animalelor fără stăpân, alocarea surselor financiare suplimentare destinate pentru sterilizarea animalelor și întreținerea centrelor de plasament pentru animalele fără stăpân.

Ca să avem un Chișinău liber pledăm pentru:

- Crearea unui sistem de control civil la toate etapele de adoptare a deciziilor de către autoritățile municipale.
- Implementarea documentației electronice,  asigurarea transparenței și accesului cetățenilor la orice decizie, document, proiect de hotărâre în regim online;
- Diminuarea aparatului birocratic al Primăriei cu 50% timp de un an;
- Monitorizarea permanentă de către municipalitate a respectării drepturilor și libertăților cetățenilor în instituțiile medicale, de învățământ, la întreprinderi, în penitenciare;
- Folosirea gratuită a proprietății municipale pentru evenimentele educaționale și culturale, cercurile pentru copiii și alte inițiative civile de interes public.

Ca să avem un Chișinău modern avem nevoie de:

- Adoptarea Planului de dezvoltare a Chișinăului cu implicarea specialiștilor străini în domeniul dezvoltării urbane;
- Diminuarea teritoriului municipiului, lăsând în componența sa, exclusiv localitățile urbane;
- Demolarea construcțiilor ilegale și samavolnice va fi efectuată din bugetul municipal;
- Păstrarea centrului istoric, încurajarea la nivel local, a investitorilor pentru restabilirea lui;
- Crearea spațiilor publice orășenești pentru autorealizarea cetățenilor, recreerea lor și practicarea educației fizice;
- Wi-fi gratuit pe întreg teritoriul Chișinăului.

– Ce finalitate vedeți pentru proiectul parcărilor cu plată?

– Răspuns la această întrebare putem găsi în experiența altor capitale și orașe mari. Avem nevoie de parcări subterane și supraetajate cu plată. Trotuarele trebuie să fie destinate pentru pietoni, nu pentru mașini. Trotuarele nu trebuie să fie folosite pentru amenajarea locurilor de parcare. Este absolut greșit! În special, în centrul istoric al capitalei mașinile trebuie să fie o excepție de la regulă și nu cum este actualmente, o practică obișnuită.

– Ce soluție propuneți pentru evacuarea deșeurilor din oraș?

– Nu trebuie să inventăm în acest caz nimic nou, doar să preluam experiența altor orașe dezvoltate și mari. Soluția constă în separarea deșeurilor în fiecare gospodărie, bloc, instituție. Principala sarcină nu trebuie să fie stocarea deșeurilor, ci prelucrarea lor separată.

– Care este miza acestui scrutin?

– Plahotniuc încearcă să testeze noul sistem electoral la Chișinău, Bălți și alte câteva localități. Pentru aceasta înaintează așa numiți candidați independenți precum, de pildă, este Silvia Radu. Pentru această testează și potențialul electoral al așa numitor socialiști, care reprezintă actualmente opoziția de buzunar al oligarhului și care nu au absolut nimic comun cu valorile adevărate ale stângii.

– Este Primăria o trambulină pentru a avansa în alte funcții? Vă vedeți în politica mare?

– În țara noastră nu putem vorbi de politica adevărata atâta timp, cât statul este în captivitatea unui grup mafiot în frunte cu un oligarh cu pretenții de sultan medieval.

– Veți candida și la alegerile locale din 2019?

– Eu nu candidez în calitate de independent. Sunt candidat din partea partidului din care fac parte. Decizia este colegială. Vom trăi și vom vedea.


Alexandr Roșco va figura cu numărul 3 în buletinul de vot.

Anterior, IPN a publicat interviuri cu
Silvia Radu, candidat independent, Maxim Braila, candidatul Partidului Popular, Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.