Anul 2014, în evenimente: Majoritatea parlamentară

La sfârşit de an, IPN vine cu o retrospectivă a evenimentelor care au influenţat într-o măsură mai mare mersul lucrurilor în Republica Moldova şi prezintă părerea unor experţi despre care au fost efectele de moment ale acestor evenimente, dar şi care ar trebui să fie aşteptările pentru viitor în raport cu acestea.
---

Arcadie Barbăroşie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice, spune că balanţa firavă existentă în Parlament pune mari semne de întrebare privind stabilitatea politică în viitorul apropiat, în special când va trebuie să fie ales preşedintele ţării. Analistul a menţionat că deocamdată reprezentanţii celor 3 partide pro-europene, Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi Partidul Liberal, nu au propus o soluţie pentru a depăşi o astfel de criză politică.

„Anul acesta, cred eu, a fost destul de contradictoriu. Ţara noastră a avansat pe calea integrării europene şi, probabil, două evenimente importante aici sunt – oferirea regimului fără vize şi semnarea/ratificarea Acordului de Asociere cu UE. Sunt două evenimente cu impact asupra Republicii Moldova”, a subliniat Arcadie Barbăroşie. Expertul spune că, din păcate, aceste evenimente nu s-au răsfrânt şi asupra percepţiei cetăţenilor, deoarece pe parcurs susţinerea pentru UE a început să scadă. „Pe parcursul anului 2014 nu am văzut rezultate palpabile privind reformarea justiţiei şi combaterea corupţiei. La minus putem să trecem şi poziţia ostilă adoptată de Rusia faţă de Republica Moldova”, a apreciat analistul.

Arcadie Barbăroşie accentuează şi creşterea susţinerii partenerilor de dezvoltare. „Să ne amintim susţinerea bugetară. Cam 10 la sută din bugetul nostru sunt granturi externe. Dar şi susţinerea concretă acordată de România – autobuze pentru şcoli, renovarea unor obiecte culturale etc”, subliniat expertul. Din păcate, această susţinere masivă nu s-a manifestat şi ca o orientarea a cetăţeanului spre integrarea europeană, iar rezultatele alegerilor parlamentare sunt contradictorii. „Da, partidele pro-europene au majoritatea, dar această majoritate este destul de firavă. 55 de locuri din 101 reprezintă o majoritate, dar va fi destul de greu de lucrat deoarece 2-3 dacă lipsesc există riscul fie a lipsei cvorumului, fie a lipsei majorităţii pentru promovarea legilor”, a accentuat analistul.

În campania electorală s-au produs nişte lucruri reprobabile, notează Arcadie Barbăroşie – scoaterea din cursă a unui partid a fost operată cu încălcarea normelor statului de drept. Expertul crede că societatea nu trebuie să accepte un asemenea comportament al guvernării. Chiar dacă admite că au existat încălcări ale procedurilor de finanţare politică a concurentului eliminat, Arcadie Barbăroşie spune că ceea ce s-a întâmplat se numeşte justiţie selectivă, pentru că aceleaşi masive încălcări au fost semnalate de societatea civilă şi de mass-media în raport cu alte partide care au câştigat alegerile şi au ajuns în Parlament. Expertul a accentuat că acest lucru este inacceptabil şi este îngrijorător.
----
 

Notă: În cadrul prezentei retrospective a mai fost analizată obţinerea regimului fără vize cu UE, semnarea Acordului de Asociere cu UE, aplicarea embargourilor de către Rusia şi rezultatele alegerilor parlamentare.

Mariana Galben, IPN

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.