Valeriu Munteanu: „Plahotniuc, nici nu știi, cât de mic începi să fii!”. INTERVIU

Din seria de interviuri IPN cu toți candidații la funcția de primar al municipiului Chișinău: Valeriu Munteanu, candidatul Partidului Liberal.


Ce v-a determinat să candidați la funcția de primar al municipiului Chișinău?

– Motivul principal este că nu aș fi avut cu cine vota. Și nu o spun cu superioritate sau cu dispreț. O spun cu toată sinceritatea. Un om ca mine, pro-european, anti-Binom, anti-Putin și pro-român nu ar fi avut cu cine vota. E un electorat care trebui reprezentat. Sunt foarte conștient că acest electorat este și furios! Și are toate motivele din lume să fie furios! Pentru că i s-a furat speranța, demnitatea, locul lui în istorie, de unde a fost scos pentru o generație și aruncat la marginea imperiului... Dacă vreți să fiu foarte sincer cu dumneavoastră, am intrat în cursa electorală pentru că sunt furios! Sunt furios pentru că Binomul Plahotniuc-Dodon ne-a sărăcit, ne umilește, ne minte, își bate joc de noi, ne fură viitorul nostru și al copiilor noștri. Sunt un candidat furios!

– De ce credeți că alegătorii trebuie să-și dea votul pentru dumneavoastră la alegerile din 20 mai?

– Eu reprezint acel electorat din Chișinău care este profund – și nu circumstanțial! – pro-european, care este indiscutabil împotriva Binomului Plahotniuc-Dodon, care este pro-român și anti-Putin, fără să facă compromisuri cu candidații Moscovei. Acel electorat care a apărat de trei ori cu succes reduta Chișinăului în fața asaltului forțelor anti-europene ale Estului... Repet: În afară de mine, acest electorat nu are niciun reprezentant! Eu am intrat în cursa pentru câștigarea capitalei noastre pentru că sunt profund convins că pot reprezenta tocmai acest electorat. Un electorat elevat, inteligent, informat, educat, un electorat pe care îl respect și pe care vreau să îl reprezint.

În plus, sunt singurul candidat care are suficientă pregătire să fie un bun primar al celui mai mare oraș al republicii. Am fost primar, deputat, ministru, cunosc administrația, știu cum să obțin fonduri pentru oraș.

– Care sunt trei cele mai importante probleme din Chișinău și în cât timp pot fi soluționate?

– 1. Lipsa unor finanțări suficiente pentru a realiza un proiect integrat de dezvoltare a municipiului.

2. Deficiențe structurale de infrastructură.

3. Lipsa unor investiții private în companii care să permită locuri de muncă bine plătite.

– Ce soluții propuneți pentru problemele menționate?

– 1. Păstrarea în bugetul municipal a unei cote mai mari din totalul impozitelor plătite pe teritoriul municipiului; apelarea la soluții moderne de finanțare cum ar fi emiterea de obligațiuni municipale; bugetarea marilor proiecte de investiții pe baze multianuale.

2. Transferul pachetului majoritar de acțiuni al Aeroportului Internațional Chișinău în proprietatea Consiliului municipal; construcția unei magistrale rutiere în locul actualei căi ferate; construcția unei noi centrale electrice pe gaze în cogenerare; întocmirea unui Master Plan pentru Infrastructura de Transport, Energetică și Edilitară (strategie de dezvoltare pe termen lung) care să poată permite finanțări structurate atât din partea partenerilor de dezvoltare, cât și din sursa obligațiunilor municipale; finalizarea tuturor proiectelor mari de infrastructură în maximum cinci ani.

3. Instituirea unei Zone Metropolitane în jurul orașului, care să crească gradul de urbanizare și să permită construcția de către Primărie a unui Parc Industrial și a unui Parc Tehnologic, pentru atragerea investițiilor din partea unor companii cu valoare adăugată mare.

– Ce finalitate vedeți pentru proiectul parcărilor cu plată?

În Chișinău, mai ales în zona centrală, avem nevoie de multe locuri de parcare. În acest sens, trebuie dezvoltate mai multe proiecte: proiecte subterane și supraterane, locuri de parcare fără plată, pe teren municipal, dar și parcări cu plată.

– Ce soluție propuneți pentru evacuarea deșeurilor din oraș?

– Finalizarea unui sistem integrat de management al deșeurilor; colectarea selectivă, modernizarea depozitului de deșeuri municipale pentru atingerea conformității, stații de transfer pentru deșeurile municipale, instituirea unui sistem realist de ținte multianuale pentru colectarea selectivă și pentru recuperarea de ambalaje (pe fracțiile importante: sticlă, lemn, metal și plastic). Primăria Chișinău are în derulare un proiect cu BERD și BEI de 25 de milioane de euro.

– Care este miza acestui scrutin?

– În primul rând, viitorul orașului nostru drag, Chișinăul. Prin programul meu, curajos, neordinar, dar realist, pot face din oraș ceea ce merită și ceea ce nu a fost niciodată. Pot pune Chișinăul pe harta mare a orașelor europene. Aveți încredere în mine!

În al doilea rând, alegerile parlamentare din noiembrie 2018. Victoria mea la Primăria Chișinăului este garanția că forțele proeuropene vor debarca în toamnă Binomul de la conducerea ilegitimă a acestui stat. De asta se tem de mine, de asta încearcă, pe toate căile, să mă scoată din cursă sau să mă minimalizeze. E inutil ce fac. Știu și simte toată lumea asta: sunt pe un trend ascendent și creșterea mea constantă, până la data scrutinului, mă va aduce în turul al doilea. Și de acolo, la Primăria Chișinăului. După ce câștigăm Primăria, vom câștiga și majoritatea la parlamentare. Binomul trebuie să înceapă să își facă bagajele.

„Plahotniuc, nici nu știi, cât de mic începi să fii!”.

– Este Primăria o trambulină pentru a avansa în alte funcții? Vă vedeți în politica mare?

Pe mine mă interesează Primăria, adică interesele și doleanțele cetățenilor din Chișinău. Pentru ei mă voi bate până în pânzele albe. Pot să o fac și știu cum să o fac. Nu mă tem de luptă. Eu lupt, nu mă ascund. Eu construiesc, nu cârpesc. Primăria Chișinăului și cetățenii acestui oraș sunt singura mea agendă. Altceva nu mă interesează. Să fie foarte limpede acest aspect.

– Veți candida și la alegerile locale din 2019?

– Sigur! Pentru că un an de zile nu îmi va fi suficient să îmi duc la îndeplinire viziunea și proiectele.


Valeriu Munteanu va figura cu numărul 4 în buletinul de vot.

Anterior, IPN a publicat interviuri cu Silvia Radu, candidat independent, Maxim Braila, candidatul Partidului Popular, Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor, Alexandr Roșco, candidatul Partidului Politic „Casa Noastră-Moldova”, Alexandra Can, candidata Partidului Național Liberal, Constantin Codreanu, candidatul Partidului Unității Naționale, Andrei Năstase, candidatul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.