logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 25 aprilie 2019


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-25-aprilie-2019-7978_1048449.html

O expoziție de fotografii dedicată celei de-a 70-a aniversări de la înființarea Republicii Populare Chineze și celei de-a 40-a aniversări a politicii de reforme și deschidere a Chinei a fost inaugurată joi, 25 aprilie, la Biblioteca Națională. Cu acest prilej, Ambasada Chinei la Chișinău a donat Bibliotecii Naționale aproximativ 140 de cărți în limbile română, engleză, rusă, semnate de cunoscuți autori chinezi. Directoarea Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a menționat că este deja o tradiție frumoasă ca Ambasada Republicii Chineze la Chișinău să doneze cărți pentru Biblioteca Națională, aceasta deținând acum o „colecție considerabilă”.

Istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru susține că, prin vocea autorizată a șefului Delegației Uniunii Europene la Chișinău, partenerii de dezvoltare europeni au spus că „Uniunea Europeană nu va relua asistența financiară a Republicii Moldova dacă în viitorul Guvern se vor regăsi persoane dubioase, ale căror nume figurează în rapoartele Kroll”. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN, Gheorghe Cojocaru a declarat că mesajul înaltului reprezentant al UE face publice fără vreun echivoc îngrijorările Bruxellesului față de lipsa de progres, în special în justiție, și enunță așteptările sale de principiu asupra cooperării cu viitoarele autorități ale Republicii Moldova. (Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a vorbit într-un interviu pentru IPN, că „formarea unei majorități parlamentare care se bazează pe oameni vizați în raportul Kroll ar fi un obstacol foarte mare în cooperarea Uniunii Europene cu Republica Moldova”. Potrivit lui, „persoanele vinovate de frauda bancară trebuie să stea la pușcărie. Justiția trebuie să fie independentă, dar nu selectivă, iar instituțiile funcționale și independente”).

În anul 2018 s-au născut cu aproape 1500 de copii mai puțin decât în 2017, arată datele Biroului Național de Statistică. Într-un răspuns pentru Agenția de Presă IPN, BNS menționează că anul trecut au venit pe lume 32 606 de copii, ceea ce constituie o descreștere cu 4,3% față de anul 2017. Rata natalității a fost de 9,2 născuți-vii la o mie de locuitori. Din numărul copiilor născuți-vii, ponderea băieților este de 51,7%. Astfel, raportul este de 107 băieți la o sută de fete.

„Reforma cadrului legislativ realizată după criza bancară din anul 2014 a fost susținută de FMI și a dus la consolidarea cadrului de guvernanță a Băncii Naționale a Moldovei și la fortificarea autonomiei sale. Actualmente, cadrul de guvernanță se bazează pe mecanisme adecvate, dacă ne referim la procedurile de revocare a conducerii BNM”, se spune în declarația lui Volodymyr Tulin, reprezentantul permanent al Fondului Monetar Internațional în Moldova. Oficialul mai menționează că „în continuare, este esențial de protejat rezultatele obținute cu mult efort și de evitat orice inițiative care ar duce la degradarea mecanismelor de siguranță existente, care asigură funcționalitatea băncii centrale”.

Mișcările care au loc în ultima perioadă în UTA Găgăuzia ce țin de transferarea datei alegerilor bașcanului în regiune și tentativele de a modifica legislația electorală au drept scop să nu o admită pe actualul conducătoare a regiunii Irina Vlah la următorul scrutin. În opinia comentatorului politic Serghei Monastarlî, va exista o confruntare serioasă în ceea ce privește inițiativa de a dizolva Comisia Electorală din regiune în condițiile când „controlul asupra Comisiei înseamnă controlul asupra rezultatelor numărării voturilor la alegeri”. Comentatorul politic consideră că deputații din Adunarea Populară a Găgăuziei intenționat trag de timp în ceea ce privește alegerile bașcanului din mai multe motive: zădărnicirea procesului electoral din cauza prezenței scăzute la urne, „lovirea” în Irina Vlah prin faptul că PSRM și PDM ar fi putut forma o coaliție de guvernare, lucru care până acum nu s-a întâmplat.

Deputatul Bogdan Țîrdea spune că PSRM nu a venit la întâlnirea propusă de blocul ACUM pentru că cerințele blocului nu s-au schimbat și ACUM continuă să solicite toate prerogativele, iar socialiștilor le propune să voteze doar inițiativele lui. Socialistul spune că nu a văzut deschidere din partea deputaților ACUM nici măcar pe punctele din programul PSRM care se referă la sfera socială. În acest caz, socialiștii au considerat că nu au ce discuta la momentul actual cu blocul ACUM.

Sprijinul financiar acordat unui agricultor a fost majorat de la 3 milioane până la 5 milioane de lei pe an. De asemenea, va crește cu 50 la sută valoarea subvențiilor acordate grupurilor de producători. Noile prevederi au drept scop să asigure o utilizare mai eficientă a mijloacelor financiare prin direcționarea acestora către domenii cu valoare adăugată înaltă. Majorarea plafonului de sprijin acordat unui agricultor sau unui grup de producători va crea premisele necesare pentru îmbunătățirea infrastructurii de post-recoltare și va crește posibilitățile de accesare a noilor piețe de desfacere.

Autoritățile anunță un nou termen pentru finalizarea lucrărilor de reparație a 80 de kilometri din drumurile naționale Chișinău-Ungheni-Sculeni și Chișinău-Lăpușna, care trebuiau să fie date în exploatare în 2016. Ministrul Chiril Gaburici i-a îndemnat pe reprezentanții companiei Euro-Asian Construction Corporation Evrascon JSC din Azerbaidjan să urgenteze lucrările, astfel încât să fie respectate termenele stabilite. „Companiile selectate pentru reparație au acum un nou termen la dispoziție pentru a da drumurile în exploatare – luna noiembrie 2019”, a spus Chiril Gaburici.

Amănunte pe IPN!