O expoziție de fotografii dedicată celei de-a 70-a aniversări de la înființarea Republicii Populare Chineze și celei de-a 40-a aniversări a politicii de reforme și deschidere a Chinei a fost inaugurată joi, 25 aprilie, la Biblioteca Națională. Cu acest prilej, Ambasada Chinei la Chișinău a donat Bibliotecii Naționale aproximativ 140 de cărți în limbile română, engleză, rusă, semnate de cunoscuți autori chinezi, printre care Mo Yan, laureatul premiului Nobel pentru literatură din anul 2012 și Yu Hua, primul scriitor chinez căruia i s-a decernat, în 2002, premiul „James Joyce Award”, transmite IPN.
„Expoziția de astăzi se concentrează asupra unei colecții de fotografii istorice valoroase semnificative și imagini frumoase care reflectă realizările din domeniile politic, economic, cultural, științific și diplomatic ale Chinei. Putem spune că este sumarul istoric al celor 70 de ani de la înființarea Chinei Noi și 40 de ani de la reformă”, a declarat ambasadorul Chinei în Republica Moldova, Zhang Yinghong, prezent la eveniment.
Ambasadorul a menționat că „în acest an Republica Populară Chineză împlinește 70 de ani de când poporul chinez, sub conducerea Partidului Comunist Chinez, a muncit din greu, a mers într-un pas cu tendințele și treptat a urmat calea de dezvoltare corespunzătoare condițiilor naționale ale Chinei. A creat miracole unul după altul, iar economia și societatea Chinei au suferit schimbări grandioase, obținând realizări istorice remarcabile”. Totodată, acum 40 de ani, spune Zhang Yinghong, Partidul Comunist Chinez a luat o decizie majoră de a implementa politica de reformă și deschidere, a reunit și a condus poporul chinez să lupte și să înceapă o afacere, a rezistat diferitelor teste și a realizat performanțe imense de dezvoltare.
Oficialul a mai spus că Republica Populară Chineză a devenit a doua cea mai mare putere economică din lume, cel mai mare comerciant de bunuri, cea mai mare țară industrială, al doilea mare consumator de bunuri și cea mai mare rezervă valutară. „Există o veche zicală chineză ce reprezintă viziunea și moralitatea respectată de națiunea chineză: „Dacă ai avere, împarte-o cu alții”. Chinezii depun tot sufletul în dezvoltarea propriei afaceri și în același timp sunt dispuși să facă tot posibilul pentru a contribui la pacea și dezvoltarea mondială. În 2013, președintele Chinei, Xi Jinping, a propus inițiativa de cooperare „O Centură, Un Drum”, care are scopul să consolideze cooperarea globală cu țările de-a lungul rutei, obținerea de beneficii reciproce și prosperitate comună și să aducă beneficii tangibile popoarelor din fiecare țară. China promovează în mod activ construirea unei economii mondiale deschise, crearea unei comunități a destinului uman, promovează schimbări în sistemul de guvernanță globală și contribuie continuu la pacea și dezvoltarea mondială cu înțelepciunea, potențialul și soluțiile Chinei”, a mai declarat ambasadorul Zhang Yinghong.
Directoarea Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a menționat că este deja o tradiție frumoasă ca Ambasada Republicii Chineze la Chișinău să doneze cărți pentru Biblioteca Națională, aceasta deținând acum o „colecție considerabilă” în limbile chineză, engleză, română și rusă. „Iată că astăzi ea se va completa cu 144 de cărți, toate de calitate, editate la cele mai prestigioase edituri din China, dar și din alte țări”, a precizat Elena Pintilei.
„O noutate este că în această colecție sunt prezente cărți în limba română editate la București, care reprezintă o achiziție destul de valoroasă pentru o instituție cum este Biblioteca Națională. Toate aceste cărți reprezintă istoria culturii, civilizației, politicii Republicii Populare Chineze – un model pentru Republica Moldova, dar și pentru alte țări”, a apreciat directoarea Bibliotecii Naționale.
Biblioteca Națională deține în prezent 1 250 de cărți editate în China, peste o mie de cărți în mai multe limbi despre China, precum și 50 de cărți de studiere a limbii chineze.