Istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru susține că, prin vocea autorizată a șefului Delegației Uniunii Europene la Chișinău, partenerii de dezvoltare europeni au spus că „Uniunea Europeană nu va relua asistența financiară a Republicii Moldova dacă în viitorul Guvern se vor regăsi persoane dubioase, ale căror nume figurează în rapoartele Kroll”. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN, Gheorghe Cojocaru a declarat că mesajul înaltului reprezentant al UE face publice fără vreun echivoc îngrijorările Bruxellesului față de lipsa de progres, în special în justiție, și enunță așteptările sale de principiu asupra cooperării cu viitoarele autorități ale Republicii Moldova.
„Merită subliniată maniera transparentă, publică și tranșantă în care Uniunea Europeană aduce la cunoștința clasei politice și a întregii populații abordarea sa față cu situația creată în aceste câteva luni de după alegerile parlamentare. Este evident că Uniunea Europeană își dorește normalizarea raporturilor cu Republica Moldova, după cum și faptul că mingea este în terenul noilor lideri de la Chișinău”, susține Gheorghe Cojocaru.
Cât despre eventualitatea interpretării mesajului ambasadorului UE drept sprijin acordat anumitor forțe politice cu reprezentare în noul legislativ, Gheorghe Cojocaru a remarcat că poziția Uniunii Europene este net în favoarea societății și perspectivelor de dezvoltare a Republicii Moldova. „Merită de asemenea reținut și faptul că mesajul respectiv a fost făcut public într-un interviu presei, și nu în fața reprezentanților vreunor formațiuni politice sau fracțiuni parlamentare, după cum și că poziția expusă nu este orientată împotriva unor partide anume”, opinează publicistul.
Istoricul consideră că, de poziția exprimată de ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, ar putea fi deranjați „cei cu musca pe căciulă, care încă n-au ieșit la lumină, cât timp dosarul Kroll 2 nu este făcut public”. „Fără niciun dubiu, prin această prezentare a punctului său de vedere, Uniunea Europeană își dorește să miște carul din loc, pentru a nu-l lăsa să se împotmolească definitiv”, a spus Gheorghe Cojocaru.
Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a vorbit într-un interviu pentru IPN, că „formarea unei majorități parlamentare care se bazează pe oameni vizați în raportul Kroll ar fi un obstacol foarte mare în cooperarea Uniunii Europene cu Republica Moldova”. Potrivit lui, „persoanele vinovate de frauda bancară trebuie să stea la pușcărie”. Oficialul a mai spus că „Uniunea Europeană urmărește funcționarea tuturor organelor și instituțiilor de stat din Republica Moldova. Justiția trebuie să fie independentă, dar nu selectivă, iar instituțiile funcționale și independente”.