logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 17 septembrie 2018


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-17-septembrie-2018-7978_1044171.html

Experții IPN se concentrează pe rezultatele Consiliul Politic Național (CPN) al PDM, care a trasat la sfârșitul săptămânii trecute strategia partidului, a stabilit instrumentele pe care le va aplica până la alegeri, s-a referit la viitorul program de guvernare al „partidului puternic, cu un lider puternic”.

Confruntarea recentelor declarații cu aserțiunile din anii trecuți arată că, deși liderul PDM, Vlad Plahotniuc, anunță abordări inovatorii, el invocă, de fapt, teze foarte învechite ale formațiunii sale, de pe timpurile lui Dumitru Diacov și lui Marian Lupu. În plus, recurge la împrumuturi din tezele moldoveniste ale PSRM. Dar cel mai curios lucru se produce atunci când, de fapt, anunță punerea batistei pe țambalpropagandiștii PDM au bătut atâta monedă geopolitică pe nicovala integrării europene (cu ciocanul tancurilor rusești!) Acum, ei urmează să se transforme în promotori ai moldovenismului și națiunii civice, potrivit noii-vechi strategii a PDM.

Vicepreședintele PDM Vladimir Cebotari deja a reușit să spună de la televizor cum se va obține o nouă stare a lucrurilor: „Vom lansa o campanie extinsă în cadrul căreia vom colecta propunerile oamenilor, care, pentru prima dată, vor forma propriul lor program de guvernare... Noi ne propunem să colectăm problemele în baza cărora vom guverna”, a spus politicianul.

Vedeți cât de ușor se programează succesul în politică? Bunăoară, ca să placă electoratului, Primăria condusă de Silvia Radu a anunțat reparația a opt treceri subterane din Chișinău. Și realizarea? Nu se reușește, va fi reparată numai una. Plus la toate, din 20 de pasaje pietonale subterane 12 sunt gestionate de agenți economici, nu mai aparțin municipiului, iar edilii nu sunt capabili să le impună gestionarilor anumite cerințe.

Plus la aceasta, lumea constată că reforma fiscală, adoptată de către Parlament la 26 iulie, va influența negativ încasările în bugetul municipiului Chișinău. O analiză făcută de către Direcția generală finanțe arată că în ultimul trimestru al anului 2018 municipalitatea va rata venituri de 80 de milioane de lei, ca urmare a intrării în vigoare a reformei fiscale la 1 octombrie, iar în 2019 – 400 de milioane de lei.

Iar opoziția are pretenții dure, concrete, față de liderul PDM. Comitetul Mișcării de Rezistență Națională ACUM a depus o sesizare la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), prin care a cerut inițierea procedurii de confiscare a averii nejustificate a liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Lidera PAS, Maia Sandu, a declarat că o investigație jurnalistică a scos la iveală faptul că președintele PDM deține patru vile luxoase, care nu au fost arătate niciodată în declarațiile de avere ale lui Vlad Plahotniuc, atunci când acesta a deținut o funcție publică, deși legea îl obliga să facă acest lucru.

Și jurnaliștii sunt nemulțumiți. Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă îngrijorarea în legătură cu îngrădirea accesului jurnaliștilor de la TV8 la ședința Consiliului Politic Național al Partidului Democrat din Moldova pe 14 septembrie.

În altă ordine de idei, cancelarul german Angela Merkel a acuzat Rusia că destabilizează situația din mai multe țări post-sovietice, inclusiv Republica Moldova. Ea a luat cuvântul în fața militarilor germani dislocați în Lituania menționând că „aproape toate fostele republici sovietice care nu fac parte din NATO și UE se confruntă cu conflicte interne, generate de Rusia”.

Presiunea conflictului din raioanele de est ale Republicii Moldova se resimte zilnic. Este cu totul inacceptabil că așa-numitele forțe armate transnistrene (FAT) organizează exerciții în Zona de Securitate, cum a fost lângă Tiraspol pe 14 septembrie. Misiunea OSCE în Moldova și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu exercițiile militare, emițând un comunicat de presă la acest subiect.

Potrivit altui comunicat de presă, al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, un nou Program de oportunități strategice pentru Republica Moldova, în valoare de 40 de milioane de dolari, a fost aprobat de Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (FIDA). Din 1999, când și-a început activitatea sa în Republica Moldova, FIDA a susținut șapte programe în valoare de peste 120 de milioane de dolari, de care au beneficiat peste 135 de mii de persoane din mediul rural.

După Marșul Unirii finalizat la 1 septembrie, Centenarfest din 15-16 septembrie, un marș automobilistic unionist va avea loc duminică, 23 septembrie, la Chișinău. Aproximativ 100 de mașini vor arbora tricolore și va răsuna muzică patriotică. Acțiunea face parte dintr-un șir de evenimente organizate de către Alianța pentru Centenar, dedicate aniversării a 100-a de la Marea Unire.

Amănunte pe IPN!