logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 12 octombrie 2018


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-12-octombrie-2018-7978_1044671.html

Cei șapte cetățeni turci, care au fost declarați indezirabili și expediați în Turcia, nu au fost extrădați la solicitarea acestei țări, a declarat premierul Pavel Filip, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul de televiziune N4. Doar că, a mărturisit oficialul, în cadrul unei întrevederi cu omologul său turc dumnealui i s-a cerut în mod expres să închidă liceul „Orizont”. A doua oară, a specificat premierul, chiar președintele Turciei, Recep Tayip Erdogan a venit cu aceeași solicitare, care, însă, iarăși a fost respinsă... Rămâne să se facă lumină și prin ce s-au făcut vinovați în fața legilor Republicii Moldova niște oameni care i-au învățat copiii timp de mai mult de două decenii?


În altă ordine de idei, premierul a declarat, că dacă se vor recupera bunurile identificate și cele sechestrate, atunci suma obținută va depăși miliardul de dolari care a fost furat din sistemul bancar. Dacă, în viitor... Astăzi însă se merge pe tărăgănarea condamnării lui Șor, liberalizarea capitalului și stimularea fiscală, vinderea cetățeniei etc.

Pentru anchetarea fraudei bancare erau suficiente șapte-nouă luni, dacă exista voință. Totodată, dacă un nou procuror ar ancheta de la zero furtului miliardului, el ar putea face acest lucru pentru că probele nu pot fi distruse, mai ales când este vorba de transferuri bănești. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Dar va trece și asta, spuneau latinii. E salutabil optimismul senatorului pentru românii din diasporă în Parlamentul de la București și membrului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Viorel Badea, care consideră într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că este necesară o strategie-cadru pentru Republica Moldova pe termen mediu și lung, care să fie respectată cu sfințenie de orice guvern român, indiferent de culoarea politică. În plus, e necesară „redobândirea, de către moldoveni, a cetățeniei române în maximum o săptămână, cu scuzele de rigoare”.

Realitatea nu poate fi discutată într-o tonalitate nostalgică. În acest sens, există o discrepanță între conceptul de parcurs european, integrare europeană și realitățile din Republica Moldova, menționează analistul politic Vladimir Socor. În cadrul unei dezbateri organizate la București de către Fundația Universitară a Mării Negre, expertul a calificat politica externă a Moldovei ca fiind a unui stat capturat, pusă în slujba celui care controlează acest stat.

Potrivit lui Vladimir Socor, fostul ambasador al Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, a avertizat Bruxellesul, pe parcursul mai multor ani, să nu asocieze imaginea Uniunii Europene în Republica Moldova cu persoana lui Vlad Plahotniuc și guvernarea acestuia. Câțiva ani, Pirkka Tapiola nu a fost ascultat și Comisia Europeană a procedat aproape invers. Dar actuala Comisie Europeană a corectat această politică și, potrivit analistului, nici nu putea să facă altfel după furtul miliardului, după adoptarea sistemului de vot care garantează partidului lui Igor Dodon locul al doilea în sistemul politic moldovenesc și după invalidarea alegerilor din Chișinău.

Experții IPN spun că politicienii se dau în tot felul de spectacole pentru a capta simpatiile alegătorilor și unul dintre ele este intenția PDM de introducere în Constituție integrarea europeană a Republicii Moldova ca obiectiv strategic a dezvoltării țării. Ei invocă faptul că încă la 24 martie 2005, fracțiunile parlamentare au adoptat DECLARAȚIA Parlamentului Republicii Moldova cu privire la parteneriatul politic pentru realizarea obiectivelor integrării europene, care menționa: „Fiind oponenți politici, împărtășind opinii diferite asupra metodelor, etapelor și termenelor de reformare a economiei și a sferei sociale a Republicii Moldova, menționând existența anumitor divergențe în problemele politicii interne și celei externe, deputații în Parlamentul Republicii Moldova adoptă următoarea Declarație cu privire la parteneriatul politic pentru patru ani (2005-2009) în vederea realizării obiectivelor integrării europene. Noi pornim de la faptul că dezvoltarea de mai departe a Republicii Moldova nu poate fi asigurată decât prin promovarea consecventă și ireversibilă a cursului strategic spre integrarea europeană ...” Toate fracțiunile parlamentare, toți cei 101 deputați, indiferent de ideologia împărtășită, au votat declarația respectivă.

Votarea inițiativei legislative de introducere a vectorului integrării europene în Constituție a eșuat în ședința de vineri, 12 octombrie, a Parlamentului. Fracțiunea Partidului Socialiștilor a părăsit sala de ședințe în semn de protest, declarând că este vorba despre uzurparea puterii în stat. Și fracțiunea Partidului Liberal a plecat înainte de procedura de vot. La propunerea președintelui Parlamentului Andrian Candu, care este unul dintre autori, proiectul urma să fie supus votului nominal. Însă, după dezbateri și luări de cuvânt, care s-au prelungit mai bine de trei ore, șeful legislativului a propus ca votul să fie amânat pentru săptămâna viitoare.

Până atunci, mergeți azi și mâine la Zilele Filmului Românesc în cinematograful „Odeon” din Chișinău. Intrarea la proiecții este liberă.

Amănunte pe IPN!