Este necesară o strategie cadru pentru Moldova pe termen mediu și lung, senator român
Print Send by email
11:03, 12 Oct 2018

Senatorul pentru românii din diasporă în Parlamentul de la București și membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Viorel Badea, consideră că este necesară o strategie-cadru pentru Republica Moldova pe termen mediu și lung, care să fie respectată cu sfințenie de orice guvern român, indiferent de culoarea politică. În plus, e necesară „redobândirea, de către moldoveni, a cetățeniei române în maximum o săptămână, cu scuzele de rigoare”. Senatorul român a făcut declarații în acest sens într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Viorel Badea spune că, din păcate, nu există o continuitate în proiectele României pentru Moldova și că fiecare guvern care a venit la putere a schimbat ritmul de lucru. „Opinia mea este că România și Republica Moldova sunt două state românești despărțite temporar de istorie, cred că statul român nu a făcut suficient pentru a deveni atractiv pentru românii din Republica Moldova. Proiectele pe care noi le-am dezvoltat au evoluat în pas de cangur, ca să spun așa, adică a fost un guvern care a dat drumul la niște proiecte și, apoi, a venit alt guvern care le-a stopat și le-a dat altă direcție. Eu le-am propus colegilor mei din parlament, și sper că această propunere să fie agreată și la nivel înalt, în plan politic, ca partidele românești, împreună, să adopte un plan comun de acțiune în Republica Moldova, așa cum au fost acele discuții cu protocolul pentru integrare europeană a României”, a menționat senatorul.

Potrivit lui, atunci, toate partidele politice s-au reunit și au stabilit un itinerar comun, pentru ca România să se poată integra cu succes în UE. Politicianul român propune ca toți reprezentanții partidelor politice din România să se așeze la masă, să stabilească o strategie comună pe termen mediu lung. Altfel, în opinia sa, incongruența aceasta politică manifestată față de Chișinău nu poate atrage acolo decât insatisfacții și neîncredere.

„Faptul că mai reparăm niște grădinițe sau mai finanțăm evenimente culturale, faptul că le redăm cetățenia…deși, acesta nu este un proiect cu care să ne mândrim, este un drept al lor... Noi ar trebui să facem în așa fel încât să le redăm cetățenia într-o săptămână, cu scuzele de rigoare. Pentru că ei au fost cetățeni români. Această chestiune nu ar trebui capitalizată de guvernele României. Ar trebui să elaborăm această strategie pe care să o urmăm cu sfințenie, indiferent cine va veni la guvernare”, a mai spus Viorel Badea.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Orange Moldova

Orange Systems inspiră comunitatea IT să guste din noua rețetă de a lucra în IT

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Tehnologiile științifice bazate pe probe în monitorizarea campaniei electoraleConferințe IPN [HD] | Republica Moldova, de la promisiuni la realizări, raport
Conferințe IPN [HD] | Gheorgihi Grozav: Prezentarea Programului electoralConferințe IPN [HD] | Călin Vieru: Noutăți importante despre evoluția campaniei electorale
Vezi toate
banner creditex