logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 1 noiembrie 2018


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-1-noiembrie-2018-7978_1045072.html

Eforturile Uniunii Europene de prevenire și combatere a spălării banilor în Republica Moldova în contextul Acordului de Asociere s-au dovedit insuficiente. Constatările se regăsesc într-un document de politici publicat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”. În pofida elaborării de către comunitatea internațională a unor convenții și standarde internaționale pentru combaterea fluxurilor financiare ilicite, aplicarea insuficientă a legii, conformarea necorespunzătoare se atestă consecințe nefaste, afectând eficacitatea întregului cadru de prevenire. Un exemplu al acestei situații este Laundromatul, când entități din UE au fost implicate într-o schemă de spălare a banilor din Federația Rusă cu folosirea unor bănci și instituții de stat din Republica Moldova și Letonia. „Au fost implicate” și ...au devenit complici. Iar miliardul nostru a fost transferat nu în cine știe ce instituții bancare de pe Lună, ci, cum se exprimă (i)responsabilii de la Chișinău, „în zeci de jurisdicții ale lumii”.

Premierul Pavel Filip s-a întâlnit la Minsk cu Dirk Wiese, coordonatorul federal pentru relații cu Rusia, Asia Centrală și țările Parteneriatului. Oficialul moldovean a apreciat faptul că Germania a oferit sprijin politic de durată în procesul de soluționare a conflictului transnistrean, în special pe parcursul președinției germane a OSCE... Da, Germania tot timpul a sprijinit politic o rezolvare pentru raioanele noastre din stânga Nistrului care ar fi pe placul celor care-și adjudecă o zonă istorică de influență în fosta URSS.

Back în USSR! Curtea Constituțională își va extinde prerogativa de a efectua controlul constituționalității și asupra legilor adoptate înainte de intrarea în vigoare a Constituției Republicii Moldova. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în ședința Parlamentului de joi, 1 noiembrie, în lectură finală.

Conform actualelor prevederi, controlului constituționalității sunt supuse doar actele adoptate după intrarea în vigoare a Constituției, 27 august 1994. Totodată, după adoptarea Constituției, nu au fost prevăzute proceduri de tranziție prin care să fie constatată neconstituționalitatea legilor adoptate până în 1994. Cu alte cuvinte, URSS-ul nu mai este, dar cauza lui trăiește.

Cu mult optimism de la Moscova, președintele Igor Dodon anunță că a convenit pentru creșterea exportului de bunuri moldovenești pe piața rusă, inclusiv excluderea, din 1 ianuarie 2019 a taxelor vamale la exporturile către Rusia pentru mai multe produse. Este vorba despre legume, fructe, conserve de fructe și legume și produse vitivinicole...

Pentru crearea noilor motoare de creștere economică, sunt necesare reforme structurale profunde. Constatările au fost făcute în cadrul prezentării de către Oficiul Băncii Mondiale în Moldova a perspectivelor economice actualizate a țării noastre.

Dacă accede la guvernare, primele acțiuni ale reprezentanților blocului electoral al Partidului Acțiune și Solidaritate și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr trebuie să asigure garantarea statului de drept și dovezi clare că începe lupta împotriva corupției mari. Oamenii își vor recăpăta încrederea în stat doar dacă vor vedea pași concreți, rezultate concrete. Declarația a fost făcută la emisiunea „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, de către președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu.

Pentru a se debarasa de multe metehne, partidele politice trebuie să prezinte mai des rapoarte financiare și trebuie să fie verificate de Curtea de Conturi, spune expertul Promo-LEX Cornelia Călin în cadrul emisiunii „Butonul roșu” de la postul public de televiziune Moldova1. Expertul spune că a estimat un cuantum de aproape 13 milioane de lei care nu a fost raportat din partea a 12 partide politice. „Am încercat să implicăm sursele online ca să vedem numărul de concerte, numărul de sedii pe care le au partidele în proprietate, numărul de voluntari pe care îi pun în acțiune, numărul de angajați, transport, kilometri parcurși”, spune expertul.

Dacă vi s-a urât de atâta deșertăciune a vieții, timp de două zile, azi și mâine, mergeți la Festivalul filmului japonez, organizat de către Ambasada Japoniei în Republica Moldova. Filmele sunt subtitrate în limba română și vor fi proiectate la Centrul Cultural „ODEON”, intrarea liberă.

Amănunte pe IPN!