Eforturile UE de combatere a spălării banilor s-au dovedit insuficiente, Expert-Grup

Eforturile Uniunii Europene vizând îmbunătățirea reglementărilor privind prevenirea și combaterea spălării banilor în Republica Moldova, ca o consecință a Acordului de Asociere, s-au dovedit insuficiente. Evaluarea națională a riscurilor a fost superficială, nu s-au luat în considerare toate infracțiunile, nu s-au identificat zonele cu grad ridicat de risc și nu au fost propuse măsuri cuprinzătoare. Constatările se regăsesc într-un document de politici publicat de către Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, transmite IPN.

Potrivit publicației, comunitatea internațională a elaborat convenții și standarde internaționale pentru combaterea fluxurilor financiare ilicite. Cu toate acestea, aplicarea insuficientă a legii, conformarea necorespunzătoare, pot avea consecințe nefaste, afectând eficacitatea întregului cadru de prevenire. Un exemplu al acestei situații este cazul Laundromat, în care entități din UE au fost implicate într-o schemă de spălare a banilor. Fonduri din Federația Rusă au fost transferate în bănci din UE prin folosirea unor bănci și instituții de stat din țări est-europene precum Republica Moldova și Letonia.

Autorii menționează că nu este o surpriză faptul că reformele în domeniul prevenii și combaterii spălării banilor au pus accentul doar pe sectorul privat, fără a propune vreo reformă structurală pentru combaterea corupției, sporirea transparenței și stimularea cooperării internaționale. Recomandările Grupului de Acțiune Financiară Internațională (GAFI) se bazează pe ipoteza că funcționarii publici sunt persoane oneste, care respectă legea. Or, în contextul Europei de Est, dar și în alte state și regiuni unde activitatea infracțională este interconectată strâns cu autoritățile de stat, GAFI ar trebui să-și revizuiască recomandările, ținând cont că anumite instituții ale statului pot avea roluri esențiale în organizarea schemelor de spălare a banilor.

Potrivit Expert-Grup, ar trebui propuse controale specifice și mecanisme de evaluare a riscurilor pentru a stopa sau, cel puțin, a diminua efectul acestui fenomen. Ar trebui convocată o echipă internațională de experți pentru a evalua noile scheme de spălare a banilor cu implicarea instituțiilor statului. În caz contrar, sistemul judecătoresc, agențiile de stat pentru achiziții și cele pentru privatizare ar putea facilita schemele de spălare a banilor, în loc să le împiedice.

În publicație se mai menționează că, dacă nu se vor elabora noi standarde internaționale, UE ar putea fi expusă unor riscuri de spălare a banilor atunci când efectuează tranzacții financiare în jurisdicții cu instituții de stat ineficiente. Federația Rusă reprezintă un risc special: aceasta caută metode de finanțare a războiului său propagandistic și informațional în statele occidentale. Proximitatea Federației Ruse și legăturile sale istorice cu Europa de Est fac ca această regiune să fie extrem de vulnerabilă la schemele de spălare a banilor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE