logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 02 ianuarie 2019


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-02-ianuarie-2019-7978_1046243.html

Într-un articol pentru IPN, politologul Dionis Cenușa alcătuiește un top de 10 prognoze, afirmând, mai întîi de toate, că în funcție de rezultatele alegerilor din februarie 2019, agenda europeană a Moldovei va fi redefinită. Astfel, viteza reformelor ar putea fi din nou accelerată sau prioritățile reformelor vor fi schimbate. În cazul scenariului în care PDM rămâne la putere, gustul pentru reforme conform Acordului de Asociere ar putea reveni, ceea nu înseamnă și profunzime în reforme, menționează Dionis Cenușă.

El finalizează topul său cu previziunea conform căreia Rusia va escalada agresiunea împotriva Ucrainei. Politologul este convins că Kremlinul nu va renunța la măsurile de excludere a Ucrainei din Mările Azov și Neagră, ceea ce va afecta economia regiunilor cu acces la mare și ar putea spori nemulțumirea acestora față de autoritățile centrale de la Kiev. Sărăcia crescândă în societatea rusă, care afectează între 13-22% din cetățenii ruși, va spori agresivitatea regimului lui Vladimir Putin.

Președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor & Early Warning, Iulian Chifu, menționează că anul 2019 se anunță un an extrem de complicat pentru Republica Moldova. Analistul de politică externă consideră că principala condiție pentru reconectarea cu Uniunea Europeană este organizarea de alegeri libere, corecte, transparente și fără accidente pe parcurs, gen eliminarea unor competitori sau vreo anulare în justiție sau așa mai departe.

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, va candida în circumscripția nr. 50 diaspora la Vest, iar liderul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase – în circumscripția nr. 33 Chișinău, suburbii. Blocul electoral ACUM și-a prezentat miercuri, 2 ianuarie, lista candidaților în circumscripțiile uninominale.

„Avem o echipă foarte bună, o echipă puternică, care, împreună cu toți cetățenii Republicii Moldova, care își doresc ca în Republica Moldova să trăiască bine, ca oamenii cinstiți să trăiască bine, o să demonstreze putere și curaj și o să ajungă la victorie. Noi, împreună o să ajungem la victorie”, a declarat Maia Sandu, co-președinta blocului ACUM, într-o conferință de presă.

CEC a înregistrat candidații PDM la alegerile parlamentare. Pe listă se regăsesc 53 de candidați, 24 de femei și 29 de bărbați – 45 și, respectiv, 55 la sută.

Comisia Electorală Centrală a înregistrat candidații  Partidului Socialiștilor pentru circumscripția națională la alegerile parlamentare din 24 februarie. Lista a fost aprobată cu 54 de candidați și nu 55 cum a fost înaintată inițial.


Centrul de Apel pentru alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din 24 februarie a fost lansat m iercuri, 2 ianuarie. Este vorba despre numărul unic de telefon: (+373) 22 880101. În cadrul Centrului de Apel vor activa 30 de operatori. Linia de informare a Centrului de Apel va funcționa de luni până vineri, între orele 08.00 și 17.00, iar perioada 23-25 februarie 2019 programul de lucru va fi extins până la 24 de ore pe zi.

Organizarea la nivel înalt a Anului Familiei în Moldova este una dintre sarcinile discutate de către președintele Igor Dodon. Printre sarcinile curente punctate și obiective pentru viitor se numără celebrarea a 660 de ani de la întemeierea Țării Moldovei, dar și organizarea Anului Moldovei în Federația Rusă. „Este mult de lucru”, menționează Igor Dodon într-o postare pe Facebook.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Olesea Perean, coordonatoarea națională în domeniul drepturilor omului în cadrul Oficiului ONU de la Chișinău, a menționat că în anul 2018 au existat probleme și în asigurarea drepturilor minorităților și ale persoanelor cu dizabilități, iar unii activiști civici, promotori ai drepturilor omului, au fost supuși unor campanii de denigrare în mass media. Au existat și anumite evoluții pozitive, și anume: adoptarea în luna mai a Planului național de acțiuni în domeniul drepturilor omului și crearea Consiliului național pentru drepturile omului.

Amănunte pe IPN!