Mai e un pas de făcut: să ne asigurăm că drepturile garantate sunt implementate, opinie

Tratamentele inumane și degradante față de deținuți în instituțiile de detenție preventivă și în penitenciare sunt încălcări grave ale drepturilor omului în Republica Moldova în anul 2018. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Olesea Perean, coordonatoarea națională în domeniul drepturilor omului în cadrul Oficiului ONU de la Chișinău, a menționat că în anul 2018 au existat probleme și în asigurarea drepturilor minorităților și ale persoanelor cu dizabilități, iar unii activiști civici, promotori ai drepturilor omului, au fost supuși unor campanii de denigrare în mass media. Au existat și anumite evoluții pozitive, și anume: adoptarea în luna mai a Planului național de acțiuni în domeniul drepturilor omului și crearea Consiliului național pentru drepturile omului, structură care va fi prezidată de primul ministru, transmite IPN.

Olesea Perean susține că Planul național de acțiuni în domeniul drepturilor omului pentru anii 2018-2022, spre deosebire de cel vechi, care a expirat în anul 2014 , a fost elaborat în urma recomandărilor pe care Republica Moldova le-a obținut de la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului în cadrul procesului de evaluare periodică universală, precum și în urma recomandărilor obținute în cadrul evaluării Republicii Moldova de către comitetele specializate ONU.

Autoritățile s-au axat mai mult pe protecția socială în 2018, mărind diferite categorii de plăți sociale. Pe alte dimensiuni există în continuare provocări. Nu s-a reușit stabilirea unui buget pentru implementarea Planului național de acțiuni în domeniul drepturilor omului și nu a fost stabilit un cost pentru fiecare din acțiunile prevăzute în plan. În condițiile date, este greu să planifici activități în asigurarea drepturilor omului. Lipsa fondurilor are un impact considerabil, în special asupra respectării drepturilor economice și sociale, cum ar fi: dreptul la sănătate, dreptul la protecția socială, dreptul la educație.

Referindu-se la cazurile de tratament inuman și degradant, chiar și cazuri de tortură în închisorile din Moldova, coordonatoarea națională în domeniul drepturilor omului în cadrul Oficiului ONU a spus că se cere modificarea cadrului legal, astfel încât acesta să ofere garanții de bază pentru persoanele care ajung în custodia statului. De asemenea, este necesară îmbunătățirea condițiilor din închisori, evitarea supraaglomerării locurilor de detenție.

Olesea Perean a mai menționat că o altă categorie de populație căreia i se încalcă frecvent drepturile sunt persoanele cu dizabilități. Acomodarea rezonabilă pentru persoanele cu dizabilități rămâne a fi una dintre restanțele evidente. Potrivit expertei, Republica Moldova are un  cadru legal bun pentru apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, dar există probleme în continuare cu implementarea garanțiilor oferite de lege.

„Promovarea drepturilor omului, în general, nu este o activitate ușoară și simplă, dar, dacă să privim în retrospectivă, odată ce drepturilor omului sunt revendicate de titularii de drepturi, evoluții pozitive oricum au loc. Deci, noi nu putem compara, chiar dacă să luăm cadrul legal al Republicii Moldova pe diferite dimensiuni ce țin de drepturile omului, nu știu, 15 ani în urmă și acum, s-a îmbunătățit. Mai avem un pas de făcut, mai avem să ne asigurăm că drepturile care sunt garantate de standardele internaționale și de cadrul național vor fi totuși implementate la nivel național. Iarăși nu putem fi siguri că o să fie o cale ușoară, dar sunt sigură că o să fie o cale care va aduce îmbunătățiri pe această dimensiune”, a menționat coordonatoarea națională în domeniul drepturilor omului în cadrul Oficiului ONU de la Chișinău.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.