Ex-președintele Curții Constituționale Alexandru Tănase consideră că depinde foarte mult de deciziile judiciare pe care le vor furniza concurenții electorali Curții Constituționale privind pretențiile că acest scrutin nu a avut loc conform legislației în vigoare. CC urmează să decidă în ce măsură încălcările prezentate au putut să influențeze rezultatul alegerilor. „După ce am auzit reacția observatorilor internaționali, puțin probabil să asistăm la o surpriză că acest scrutin să nu fie validat”, a declarat Alexandru Tănase.
Fostul ministru al apărării, Vitalie Marinuța, candidat la alegeri din partea Partidului Verde Ecologist, este de părere că alegerile parlamentare au fost câștigate de partide populiste. În opinia lui, politica este arta compromisului și fiecare partid ar fi trebuit să lase o portiță deschisă pentru negocieri. „Eu nu cred că vom avea alegeri repetate sau anticipate. Mesajele care sunt trimise de Partidul Democrat ne vorbesc despre aceasta. Așa-numita opoziție – PSRM – confirmă acest lucru”, spune Vitalie Marinuță. Potrivit lui, reieșind din toate semnalele, va fi format un guvern minoritar, iar socialiștii vor susține acele inițiative pe care le consideră în folosul lor.
Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, regretă că în Parlament nu au ajuns să fie reprezentați unioniștii.
În opinia președintelui Igor Dodon, după ce CC va valida mandatele, Partidul Socialiștilor este cel care trebuie să înainteze o ofertă pentru că a obținut cele mai multe voturi la scrutin și cele mai multe mandate de deputat. Igor Dodon consideră că logic ar fi ca socialiștii să vadă dacă pot face o alianță cu reprezentanții blocului ACUM DA PAS. „Aceste două formațiuni, de stânga și de dreapta, au foarte multe divergențe, dar au un lucru comun: ambele au promis că vor face tot posibilul să schimbe guvernarea. Dacă le va ajunge înțelepciune, minte, lasă să se așeze și să discute”, este de părere șeful statului.
Analizând argumentele invocate și documentele electorale prezentate de către Comisia Electorală Centrală, Curtea Constituțională a respins demersul privind renumărarea voturilor în circumscripția uninominală nr. 4 Râșcani. Potrivit Curții, candidatul Partidului Democrat Iurie Urzică nu a prezentat probe care să demonstreze afectarea rezultatelor votării.
ONG-uri din patru regiuni ale țării – Nord, Centru, Sud și UTA Găgăuzia – vor primi granturi în valoare totală de 3,75 milioane de euro pentru contribuția lor la angajarea cetățenilor în procesul de planificare și prestare a serviciilor publice, monitorizarea autorităților publice, dar și implicarea activă în procesul decizional local în domeniul serviciilor publice. Cetățenii vor fi încurajați să abordeze problemele de mediu, de sănătate, să agreeze împreună cu autoritățile publice prioritățile și soluțiile respectivelor probleme. De asemenea, vor contribui la edificarea capacităților instituțiilor publice de a utiliza metode participative și incluzive în procesele de luare a deciziilor și elaborare a politicilor. Participarea și angajarea cetățenilor în procesul de planificare și livrare a serviciilor publice le va permite acestora să monitorizeze activitatea autorităților publice și să se implice activ în procesul decizional local. În cadrul proiectului se dorește implicarea a cel puțin 18 ONG-uri și 1800 de cetățeni care să participe la planificarea politicilor publice locale.
Premierul solicită modificarea de urgență a legii cu privire la deșeuri. Prim-ministrul a subliniat că nu lipsa banilor este cea mai mare constrângere în rezolvarea problemei deșeurilor, ci faptul că nu există un program național de gestionare a deșeurilor solide. „Am absoluta încredere că, dacă de la bun început, de la independența acestui stat, exista un program național de gestionare a deșeurilor solide, astăzi, ca și în multe alte țări, noi nu mai vorbeam despre această problemă”, a menționat Pavel Filip.
Viitorul Guvern va trebui să facă față creșterii deficitului bugetar în paralel cu încetinirea creșterii economice, susțin experții Centrului analitic independent Expert-Grup. Într-o ediție a publicației „Realitatea Economică”, experții Centrului menționează că anul 2019 va fi marcat de două fenomene contradictorii. Este vorba despre febra inițiativelor și a politicilor electorale care, cel mai probabil, va fi urmată de anumite ajustări neplăcute în perioada post-electorală. „Creșterea intensității politicilor populiste și electorale în apropierea alegerilor nu este un fenomen nou nici pentru Republica Moldova și nici pentru alte state. Totuși, elanul promisiunilor și al politicilor cu impact bugetar negativ evident, lansate înaintea alegerilor parlamentare de către guvernarea de la Chișinău, nu poate să nu trezească îngrijorări, în special, în contextul creșterii deficitului bugetar și al împrumuturilor făcute de Guvern la bănci”, susțin experții.
Patru persoane, cu vârsta cuprinsă între 17 și 32 de ani, au fost reținute în urma atacului asupra oficiul poștal din satul Alexăndreni, raionul Sângerei, din după-amiaza zilei de 6 martie..O angajată a reușit să apese butonul de alarmă.
Expoziția „Femeia basarabeană – un argument al eternității” este deschisă la Biblioteca Națională, reunind peste 100 de materiale care descriu aportul femeii din Basarabia și Republica Moldova în politică, știință, învățământ, cultură, artă, societate. Directorul Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a menționat la inaugurarea expoziției că evenimentul vine să pună în valoare patrimoniul păstrat în cadrul instituției, dar și viața și activitatea unor femei din Basarabia și Republica Moldova, care au rămas în istorie pentru faptele lor.
Amănunte pe IPN!