Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 27 februarie 2019

Cine sunt deputații Blocului ACUM, PDM, PSRM, „Șor”.

Președinta Partidului Național Liberal, Vitalia Pavlicenco, susține că în actualul scrutin condițiile de participare au fost descurajante pentru partidele extraparlamentare. În opinia ei, rezultatul alegerilor este expresia dezamăgirii de după anul 2009.Iar directoarea executivă a Clubului politic al femeilor 50/50, Ecaterina Mardarovici, susține că în ultimii 20 de ani spectrul politic al alegătorilor Republicii Moldova nu s-a schimbat. Partidele de stânga rămân în dimensiunea de 40-44 de mandate, dimensiunea democrată – peste 50 de mandate. În opinia ei, alegătorul nu a evoluat de la independență încoace. „Într-o țară în care populația poate da vot pentru un partid și o persoană care este condamnată în prima instanță, a recunoscut că a încălcat legea, a dat mită și oamenii pot să-l crediteze, să-i dea mandate pentru șapte deputați, eu constat o degradare a societății”, a menționat Ecaterina Mardarovici.

Renunțarea la europenizare în Republica Moldova înseamnă permanentizarea pericolului oligarhic. De această părere este analistul politic Anatol Țăranu. Comentatorul a făcut această declarație în contextul în care în spațiul public au apărut, din partea unor formatori de opinie, eventuale scenarii de coalizare parțială în viitorul Parlament a blocului ACUM DA PAS cu Partidul Socialiștilor pe anumite domenii. Jurnalistul Vlad Darie spune că lupta cu corupția nu este o campanie, dar o politică de stat bine echilibrată care constă în construirea unor instituții absolut independente care au misiunea să lupte cu corupția. „Noi mai avem de fortificat, de construit aceste instituții pentru a face separația puterilor și pentru a avea, într-adevăr, eficiență. Eu văd lupta cu corupția ca o parte a procesului de modernizare a Republicii Moldova. Ea nu poate să existe ca program în sine”.

Dacă alegerile parlamentare de duminică se desfășurau liber și corect, atunci situația în următorul legislativ arăta cu totul altfel. Declarația aparține copreședintei blocului electoral ACUM DA PAS, Maia Sandu. „Oamenii au fost forțați să ia decizii despre vot în baza falsurilor sau în baza pomenilor electorale”, a menționat politiciana la emisiunea „Politica Nataliei Morari”. „Noi venim cu niște legi care să elibereze instituțiile statului din captivitate, legi care sunt pentru cetățeni. Și dacă mai sunt și alți oameni cu cât de puțină responsabilitate în Parlament, aceste legi o să treacă, dacă nu sunt, asta e”, spune copreședinta blocului.

Lilian Carp, candidat al blocului ACUM este de părere că Partidul Democrat a făcut tot posibilul ca nimeni să nu-și dorească să comunice cu el. „Plahotniuc nu are nevoie de timp ca să formeze această majoritate, iar noi avem nevoie, în primul rând, să demonstrăm că aceste alegeri au fost fraudate. Și ele au fost fraudate din prima zi când a început înregistrarea candidaților până a fost închise secțiile de votare. Acestea au fost orice, numai nu alegeri”.

Potrivit lui Doru Petruți, directrul IMAS, toate celelalte sondaje au supraestimat ratingul PSRM și au subestimat ratingul PDM și al Partidului Șor. „Astfel, în sondajul Imas, Partidul Socialiștilor a fost estimat la 33,7%, rezultatul înregistrat pe teritoriul Republicii Moldova fiind de 32,4%. În cazul Partidului Democrat, estimarea companiei a fost de 25,2%, iar rezultatul pe țară a fost 24,7%. 21,8% a fost estimarea pentru Blocul ACUM și 24,3% este rezultatul în ziua votului pe teritoriul Republicii Moldova. Sondajul Imas, de asemenea, a fost singurul care a prognozat trecerea pragului electoral pentru Partidul Șor, prezentând săptămâna trecută 7,5% pentru Partidul Șor, intenții nete de vot și cu tot cu indeciși – 9,7%. Partidul Șor pe teritoriul Republicii Moldova a înregistrat 8,7%”, a notat directorul companiei.

În Moldova mass-media continuă să fie controlată politic, iar cetățenilor în perioada electorală li s-au prezentat doar anumite viziuni, așa încât nu toată lumea a avut acces egal și echilibrat la informație. Chiar și așa, experții media menționează că mai există „insule” de presă independentă în țară, care-și exercită meseria echidistant și echilibrat, inclusiv în campania electorală. Sunt constatări ale celui de-al cincilea și ultimului raport de monitorizare a mass-mediei în campania electorală pentru alegerile din 24 februarie, realizat în perioada 17-24 februarie, în cadrul Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte, de către Asociația Presei Independente și Centrul pentru Jurnalism Independent.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.