Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 21 februarie 2019

Prezența la vot, dar și rezultatele preliminare ale alegrilor parlamentare vot putea fi vizualitate duminică, 24 februarie, pe pagina web a Comisiei Electorale Centrale, cu ajutorul unei aplicații. CEC menționează că, din motive de securitate, linkul către aplicație va fi anunțat și va fi activ în dimineața zilei alegerilor.

Co-președinții Blocului electoral ACUM, Platforma DA PAS, Maia Sandu și Andrei Năstase, afirmă că există suspiciuni rezonabile că au fost otrăviți cu metale grele, mai exact cu mercur. „A fost o perioadă în care am avut probleme de sănătate. După o perioadă, testele recente au arătat iarăși o creștere și medicii cu care am discutat noi spun că această acumulare nu poate fi explicată în mod natural, deci nu se poate întâmpla fără o intervenție din afară. Sunt niște suspiciuni, dar sunt niște lucruri pe care trebuie să le luăm în serios în contextul atacurilor și atitudinii pe care o are această guvernare în raport cu cei care le pun în pericol guvernarea de mai departe”, a declarat Maia Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate pentru presă.

Partidul Socialiștilor solicită Comisiei Electorale Centrale să emită o circulară prin care toți funcționarii electorali să fie atenționați privind inadmisibilitatea încălcării secretului votului. Secretarul pentru ideologie a PSRM, Ion Ceban, a declarat că vin foarte multe semnale, inclusiv de la instituții de stat medicale, educaționale și alte întreprinderi. Potrivit lui, oamenii sunt impuși să fotografieze buletinele de vot și apoi să prezinte fotografiile, în condițiile în care legea interzice acest lucru. De asemenea, sunt tentative de corupere, fapt care se pedepsește penal.

PSRM a notificat Primăria despre organizarea unor întruniri sâmbătă și duminică. Solicitată de IPN să ofere detalii despre program, Irina Astahova, ofițerul de presă al PSRM, a comunicat că deocamdată formațiunea „nu a anunțat nimic”. Dacă sunt depuse declarații prealabile, nu înseamnă neapărat că evenimentele vor avea loc. PSRM va anunța public în caz că va organiza ceva.

Ambasada Statelor Unite ale Americii  la Chișinău a postat, pe pagina web, o alertă de demonstrații în contextul alegerilor parlamentare din 24 februarie. Misiunea diplomatică menționează că și demonstrațiile pașnice pot deveni periculoase în orice moment, iar adunările publice de amploare pot afecta traficul în oraș.

Candidații Blocului electoral ACUM în circumscripția națională și în circumscripțiile uninominale, dacă vor fi aleși deputați în viitorul legislativ, promit să nu participe la crearea unei coaliții de guvernare, formale sau informale, cu Partidul Democrat, Partidul Socialiștilor, Partidul Politic Şor, Partidul Politic Partidul Nostru și alte formațiuni pro-oligarhice și anti-europene în caz că acestea acced în Parlamentul. Angajamentul a fost semnat în cadrul unui eveniment public.

După alegerile parlamentare din 24 februarie în legislativ se va forma, cel mai probabil, o coaliție de centru-stânga, „pro-Moldova”, care va merge „pe calea a patra”, a declarat expertul Igor  Boțan în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Alegeri 2019: Scenarii post-electorale...” din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN. „Eu cred că PDM și PSRM vor merge împreună și nu e legat de geopolitică pentru că problemele geopolitice deja le-au rezolvat. Atât socialiștii, cât și democrații pledează pentru faptul că Moldova nu trebuie să fie la mijloc în confruntarea dintre Vest și Est. Ambele formațiuni sunt pro-Moldova. Calea a patra a PDM nu este altceva decât o renunțare voalată la integrarea europeană în sensul îndeplinirii exigențelor care reies din Acordul de Asociere. Moldova rămâne în cadrul Acordului de Asociere și socialiștii spun exact același lucru. În plus, Igor Dodon a demonstrat că este flexibil – în 2012 el a salvat integrarea europeană când a votat pentru șeful statului”, a menționat expertul.

Certificatele de integritate eliberate de către Autoritatea Națională de Integritate (ANI) nu reprezintă un filtru de integritate, așa cum pretinde să fie, și nu demonstrează integritatea titularului. Ar fi bine ca ANI să obțină atribuții nu doar de constatare, ci și de control al integrității solicitantului de certificat de integritate. Subiectul a fost discutat, joi, în cadrul unei mese rotunde organizate de Asociația Presei Independente și Moldova Curată. (Certificatul de integritate este un document oficial care conține informații, pentru ultimii trei ani, despre averile nejustificate constatate, conflictele de interese consumate, restricțiile încălcate constatate, incompatibilitățile nesoluționate constatate, limitările încălcate constatate și interdicțiile de a ocupa o anumită funcție sau de demnitate publică, care rezultă din actele de constatare ale ANI sau dintr-o hotărâre de judecată definitivă).

Directorul Asociației Expert Forum din București (România), Sorin Ioniță, este de părere că actuala campanie este mult mai imprevizibilă decât cea prezidențială din anul 2016, de exemplu. „Nu se știe care va fi rezultatul alegerilor, iar după episodul legat de nevalidarea alegerilor locale în municipiul Chișinău, ne-am putea aștepta și la torpilarea rezultatelor. Adică, dacă nu iese ce trebuie, nu este exclus să te trezești cu actori suspendați, cu candidați suspendați în diverse circumscripții. Atunci nu era chiar așa. Acum orice rezultat este posibil”, spune expertul român.

Meteorologii au emis avertizare cod galben de schimbare bruscă a vremii. Pe lângă precipitații, meteorologii prognozează pentru vineri intensificări ale vântului nord-estic, în rafale de până la 15-20 m/s. Vineri spre sâmbătă, 23 februarie, temperatura medie a aerului va scădea cu 5-8 grade Celsius.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.