Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 16 mai 2019

Reprezentanții Partidului Liberal au depus flori la Piatra Comemorativă din Piața Marii Adunări Naționale, comemorând astfel împlinirea a 207 ani de la  tratatul ruso-turc din 1812, în urma căruia o parte din teritoriul Moldovei istorice, denumită ulterior Basarabia, a fost anexată la Imperiul Țarist. Liberalii spun că vor astfel să transmită opiniei publice mesajul că „nu uită și că luptă mai departe pentru dreptate și pentru a corecta ceea ce s-a întâmplat acum 207 ani, deoarece aceasta este cauza principală a tuturor relelor prin care trecem azi”.

Misiunea permanentă a Republicii Moldova pe lângă OSCE a atras atenția statelor participante că Federația Rusă face în mod inadecvat referință la Acordul din 1992 Cu privire la principiile soluționării pașnice a conflictului din regiunea transnistreană în cadrul schimbului anual de informații militare. Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei Moldovei în Austria, Victor Osipov a declarat că în textul documentului lipsește orice mențiune care ar putea fi interpretată ca acceptare a prezenței militare străine. Republica Moldova face o distincție clară între contingentul militar rus din cadrul mecanismului de pacificare existent în Zona de Securitate, pe de o parte, și, pe de altă parte, forțele militare și munițiile staționate ilegal pe teritoriul său.

Până în prezent, au fost recuperați 2,285 miliarde de lei din cele peste 13 miliarde care reprezintă creditul de urgență acordat de către Banca Națională a Moldovei. Despre aceasta a anunțat guvernatorul BNM, Octavian Armașu. Întrebat despre solicitarea deputaților Blocului ACUM de a desecretiza raportul Kroll 2, Octavian Armașu a declarat că „Banca Națională nu deține acest raport. Noi nu-l avem fizic. El a fost ridicat, conform procedurilor de urmărire penală, în cadrul dosarului fraudei bancare”.

Transferurile în ruble și dolari s-au redus, iar cele în euro sunt în creștere, echivalând în luna martie 2019 cu102 milioane de dolari. Pe parcursul primului trimestru al anului curent, transferurile în ruble rusești și dolari s-au redus cu 46,1% și 18,8% corespunzător, în comparație cu aceeași perioadă a anului 2018. Totodată, transferurile în euro au înregistrat o majorare cu 11,1%. Alte date ale BNM spun că volumul creditelor noi acordate s-a majorat cu 43,8% în trimestrul I, 2019 față de trimestrul I, 2018.

Partidul Socialiștilor solicită să fie oferite garanții sociale populației în condiții de creștere necontrolată și nejustificată a prețurilor. Într-un comunicat de presă, PSRM își exprimă indignarea față de inacțiunea autorităților centrale și a celor independente de reglementare a pieței în legătură cu creșterea bruscă a prețurilor pentru anumite categorii de mărfuri. Potrivit formațiunii, „în condiții de incertitudine politică, speculatorii de tot felul au lansat un atac asupra celor mai vulnerabile categorii ale populației țării noastre”.

În șase luni de implementare, la programul privind acordarea cetățeniei prin investiții au fost depuse 23 de dosare și a fost emis un pașaport. Agenția Servicii Publice nu oferă date despre solicitanții de cetățenie, însă menționează că „majoritatea doresc să obțină pașaportul moldovenesc pentru a beneficia de oportunitățile investiționale oferite de economia moldovenească”.

ACUM cere abrogarea legii care permite deschiderea benzinăriilor Duty-Free. Juristul Sergiu Litvinenco amintește că permisiunea te vânzare a produselor petroliere în punctele de trecere a frontierei, cu scutirea de plata accizelor și TV, a fost votată „pe sub masă”, în mod netransparent. În nota informativă a inițiativei legislative înaintate de ACUM se spune că dlegea votată în vara anului 2018 este contrar Constituției, deoarece orice lege sau amendament care micșorează veniturile bugetare poate fi adoptat doar dacă este acceptat de Guvern. În cazul acestei legi, Guvernul a fost împotrivă. Totodată, este menționat faptul că, potrivit Consiliului de Cooperare Vamală Europeană, magazinele duty-free pot funcționa numai în aeroporturi, porturi maritime și la bordul aeronavelor care efectuează curse în trafic internațional.

Risipa alimentară la nivel global, care se atestă și în Republica Moldova, ajunge la peste 1,3 miliarde de tone de alimente anual. În Moldova, potrivit lui Tudor Robu, adjunctul reprezentantului FAO în RM, pentru a diminua risipa în procesul de producere-comercializare, trebuie îmbunătățite practicile de recoltare și păstrare. Depozitele frigorifice ar fi o soluție. Sugestia FAO este ca fiecare țară să identifice necesitățile și să vină cu inițiative mult mai largi.

Fostul ministru al transporturilor și infrastructurii drumurilor, Iurie Chirinciuc, a fost condamnat, de către Curtea de Apel Chișinău, la trei ani și șase luni de închisoare, cu executare.  Decizia este executorie, însă cu drept de atac la Curtea Supremă de Justiție.

Politicile pe piața muncii trebuie regândite în contextul îmbătrânirii demografice. Potrivit ministrei sănătății, muncii și protecției sociale, Silvia Radu, ministerul, împreună cu Organizația Internațională a Muncii (OIM), a dezvoltat documente de politici menite să producă schimbări pozitive în domeniul ocupării forței de muncă. Potrivit ministrei, în ultimele decenii tehnologiile s-au dezvoltat, devenind necesară reglementarea noilor forme de ocupare a forței de muncă „pentru a permite fiecăruia să se regăsească la un loc de muncă pe care și-l dorește”. Este necesară și digitalizarea forței de muncă, cu accent pe gândirea analitică.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.