Liderii Blocului electoral ACUM DA PAS au luat act de invitația PSRM la discuții în vederea formării unei majorități parlamentare. Ei sunt așteptați marți, 12 martie, ora 15.00, la sediul Partidului Socialiștilor „pentru discuții în vederea instituirii unei colaborări politice parlamentare”. Detalii vor fi oferite marți, 12 martie, în cadrul unei conferințe de presă, a declarat pentru IPN secretarul general al Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Chiril Moţpan.
Experții constată progres redus în implementarea Acordului de Asociere cu UE. Potrivit directorului executiv IPRE, Iulian Groza, cel de-al doilea semestru al anului trecut a fost marcat de lipsa unui progres în domeniul dialogului politic și reforme – Titlul II. S-a atestat un regres în ceea ce ține de calitatea dialogului UE-Moldova. Nu există evoluții vizibile în investigarea fraudei bancare. Totodată, se observă practici de justiție selectivă prin tergiversarea examinării apelului în cazul Șor. Experții mai menționează că în perioada de referință nu au fost recuperate active fraudate din sistemul bancar. Nu a fost adoptată Legea privind organizațiile necomerciale. Nu a fost inițiat procesul de creare a unei instanțe sau complete de judecată specializate în domeniul anti-corupție. O altă constatare ține de progresul redus, în comparație cu mijlocul anului 2018, în domeniul justiției, libertății și securității – Titlul III.
Proiectele de lege care prevăd modificarea formulei de calcul și, ca rezultat, indexarea în acest an a pensiilor cu 5,3% de la 1 aprilie și acordarea a 600 de lei pentru pensionari și pentru deținătorii de alocații sociale, aprobate de Guvern prin asumare de răspundere la 7 martie, anul curent, au fost adoptate. Dacă până acum pensiile erau indexate în conformitate cu creșterea prețurilor pentru anul precedent, conform noii formule acestea vor fi indexate în funcție de media creșterii prețurilor pentru ultimii trei ani. Prin formula veche, indexarea pensiilor era la nivel de 3%.
„Atunci când forțe politice declară că un conflict, care durează de zeci de ani, și subiectele problematice trebuie reglementate rapid, apare o întrebare: ei chiar consideră că predecesorii lor nu înțelegeau acest fapt?”, se întreabă purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, solicitată să comenteze declarațiile președintelui Igor Dodon privind posibilitatea de a soluționa rapid conflictul transnistrean.
Piața europeană este principala destinație pentru produsele din Republica Moldova. După crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE, cota exportului pe piața UE s-a majorat de la 61,9% în 2015 la 68,8% în 2018. Cât privește exporturile către CSI, după embargoul din 2006, livrările pe această piață s-au relansat și în 2012 au depășit 928 de milioane de dolari. Însă, din 2013, după interdicțiile aplicate la exportul de vinuri, apoi în 2014 – introducerea tarifelor vamale și interzicerea exportului fructelor și produselor din carne, se înregistrează o reducere continuă a exportului spre această regiune. În 2018 din totalul exportului de bunuri, livrările spre CSI au reprezentat 15,4%, iar cota altor țări a fost de 15,8%.
Săptămâna trecută, scrie din Comrat pentru IPN Veaceslav Craciun, mai multe surse mediatice au informat despre „voința Găgăuziei de a fixa în Constituția Republicii Moldova dreptul său la autodeterminare în cazul pierderii de către Moldova a statutului de stat independent”. Știrea a produs destul tămbălău, ceea ce, însă, nu denotă seriozitatea intențiilor autonomiei. Pledând, din punct de vedere formal, pentru consolidarea competențelor Găgăuziei, Adunarea populară s-a pomenit implicată într-o încurcătură cu iz de discreditare a organelor puterii din Autonomie, relevă autorul.
Petroliștii vor stabili și vor modifica de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, reieșind din consumurile și cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzând o rată de rentabilitate anuală care nu va depăși 10%. Prevederile se conțin în noua Metodologie privind formarea și aplicarea prețurilor la produsele petroliere, aprobată ieri, 11 martie, de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.
Ședința de constituire a Parlamentului nou-ales va fi prezidată, ca și în legislatura precedentă, de către decanul de vârstă Eduard Smirnov. Deputatul socialist va împlini 80 de ani în luna septembrie.
După ce în ianuarie 2018 primăria capitalei a dat publicității lista a opt pasaj pietonale subterane care urmau să fie reparate, lucru care nu s-a întâmplat, instituția promite că 5 pasaje subterane vor fi reparate anul acesta.
Elevii sunt încurajați de Banca Națională să participe, în perioada 25-29 martie, la evenimente de educație financiară și expoziții. Vizitatorii vor avea posibilitatea să vadă pe viu un lingou de aur și să afle mai multe despre elementele de siguranță a leului moldovenesc. De asemenea, vor avea posibilitatea să vadă sala de expoziții în care se păstrează colecția de monede comemorative și jubiliare din aur și argint emise de Banca Națională a Moldovei, precum și de alte bănci centrale donate BNM.
Amănunte pe IPN!