Mituri şi adevăruri despre Acordul de Asociere, în evoluţie: asistenţa UE şi reformele

În iulie 2014, Agenţia de presă IPN a desfășurat o campanie de informare întitulată: „Mituri şi adevăruri despre Acordul de Asociere”, care a avut menirea să abordeze principalele temeri legate de procesul de semnare şi ratificare a respectivului acord. La aproximativ trei ani distanţă, revenim la aceleaşi surse şi la aceleaşi subiecte pentru a vedea cum s-au schimbat lucrurile în evoluţie şi dacă aşteptările din ajunul semnării Acordului de Asociere cu UE s-au adeverit.
---

Asistența UE nu este suficientă pentru a satisface nevoile de reformare.”

„La aproape trei ani de la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, situația, pe de o parte, s-a înrăutățit, pentru că reformarea instituțiilor în sectoare necesită voință politică, voința implementatorilor, or deocamdată nu se vede această voință. UE se pare că înțelege lucrurile nițel altfel şi asistența pentru reforme continuă să crească. În acest sens, suntem într-o situație dublă. Pe de o parte, voința politică nu se manifestă, iar pe de altă parte, asistența crește”, a declarat directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie.

Acesta a spus că nu ar putea da exemplul vreunui minister sau vreunui sector în care reformele să meargă în conformitate cu cerințele. În consecință, se poate vorbi de o criză în sistemul reformelor, o criză profundă, care poate fi soluționată doar prin reformarea profundă a sectoarelor. „Se pare că UE se întrece cu Rusia: dacă din partea Rusiei asistență nu vine, vine din partea UE pentru a demonstra că există voință europeană, că există voință pentru a promova reformele”, a opinat directorul IPP.

Asistența UE pentru reformare este înțeleasă greșit, susține Arcadie Barbăroşie. „Noi cerem bani adesea pentru a cumpăra mobilă, frigidere, calculatoare, or asistența nu constă în aceasta. Dacă vrei să faci reforme şi nu știi cum, întrebi UE cum să le faci, atunci vine asistența. Dar când ceri ajutorul pentru a cumpăra mobilier şi a face frumos în oficii, aceasta nu este reformă, este doar o pseudo-reformă. Din păcate, foarte multă asistență vine pentru a lustrui cabinetele”, a concluzionat directorul executiv al Institutului de Politici Publice.

Alina Marin, IPN

Articolul la aceeași temă, publicat în iulie 2014, poate fi accesat aici.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.