Produsele media la această rubrică sunt realizate în cadrul proiectului „Integrarea Europeană ca idee națională cu potențial de consolidare a societății moldovenești”, sprijinit de Fundația Germană Hanns Seidel
Mituri și adevăruri despre Acordul de Asociere: asistența UE și reformele
Print Send by email
05:12, 27 Iul 2014

După semnarea Acordului de Asociere cu UE, Republica Moldova își va pierde suveranitatea”, „Acordul de Asociere va afecta relațiile bilaterale ale Republicii Moldova cu Federația Rusă”, „Prețurile de consum vor crește după instituirea regimului de comerț liber cu UE”. Acestea sunt doar câteva din cele mai vehiculate ipoteze în contextul semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Sunt teze adevărate sau doar mituri? IPN a încercat să afle răspunsul contactând experți independenți și oficiali în domeniile abordate.
---


Asistența UE nu este suficientă pentru a satisface nevoile de reformare”

Directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, susține că reformarea republicii este treaba internă a țării. Nu Uniunea Europeană are nevoie de reforme, ci Republica Moldova. Noi trebuie să ne planificăm aceste reforme, să găsim resurse pentru ca să le gestionăm suficient, să vedem de unde le luăm și să implementăm aceste reforme. Uniunea Europeană poate să ne ajute. În primul rând, prin consultanță. Nu să cumpărăm mobilă, calculatoare sau fotolii noi pentru șefi.

Arcadie Barbăroșie menționează că reformele țin de schimbări importante și de mentalitatea acelora care lucrează în serviciul public, de voința politică. „Cine ne împiedică pe noi, în lipsa resurselor din partea UE, să combatem corupția la toate nivelurile? Nu este lipsa resurselor de vină, ci lipsa voinței politice și corupția la cel mai înalt nivel. Reformele, într-adevăr, au nevoie de resurse, dar de resurse exprimate prin voință politică, insistență, curaj, astea sunt cele mai importante resurse”, a subliniat Arcadie Barbăroșie.

În unele sectoare lucrurile avansează fără mare asistență, iar analistul a adus exemplul domeniului educației. „Doamna Maia Sandu (ministrul educației, n.r.) promovează reforme profunde în învățământ. Da, există asistență tehnică, dar cea mai importantă resursă este voința politică a doamnei ministru și a echipei sale. Noi adesea generăm un mit pentru a ne masca, a acoperi inconsistența planurilor noastre și lipsa de voință de reformare. Lipsa de capacitate este motivată de faptul că nu ne dă Uniunea Europeană bani. Dar, de fapt, UE ne dă bani și ei sunt furați”, a mai spus Arcadie Barbăroșie.

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova precizează pe pagina sa oficială că  UE oferă de câțiva ani asistență Republicii Moldova în procesul de reformare. În domeniul comerțului, asistența în procesul de reformare a fost lansată anterior inițierii negocierilor pe marginea Acordului de Asociere – începând cu semnarea Planului de Acțiuni privind Politica Europeană de Vecinătate UE-Moldova, în februarie 2005. Prin intermediul Programului Compresiv de Dezvoltare Instituțională pentru perioada 2011-2013, s-a acordat asistență în valoare de 41 de milioane de euro pentru reformele din domeniul comerțului. Aceste eforturi făceau parte dintr-un pachet de asistență mai extins pentru Moldova, în cadrul Instrumentului European de Vecinătate și Parteneriat, în valoare de 135 de milioane de euro doar pentru anul 2013. Acesta prevede asistență financiară, instruiri și activități de consultanță pentru instituțiile centrale. În cadrul noului Instrument European de Vecinătate (2014-2020), s-a planificat continuarea acordării unei asistențe semnificative pentru implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător.

Alina Marin, IPN


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Radiografia trimestrială a economiei moldoveneștiConferințe IPN [HD] | Judecători complici în atac raider
Conferințe IPN [HD] |Propunerile Diasporei pentru asigurarea dreptului la vot peste hotareConferințe IPN [HD] | Cetățenii comunei Băcioi, pedepsiți pentru votul lor liber exprimat
Vezi toate
banner creditex