Свидетели по делу об убийстве в селе Вулкэнешть подвергаются преследованию прокуроров, - адвокат

Ion Mazur, avocatul Olgăi Stoica, văduva bărbatului omorât în 2019 în satul Vulcănești, raionul Nisporeni, spune că împreună cu clienta sa vor adresa un demers deputaților din Parlament ca să ia sub control acest caz. Apărătorul acuză o problemă de sistem și spune că „nu poți merge la nesfârșit, din judecată în judecata, să-ți spună că procurorul nu are dreptate, dar procurorul încontinuu dispune ceea ce are el preconceput în mintea lui”.

Într-o conferință de presă la IPN, Ion Mazur a spus că, de foarte mult timp, pe acest caz, nu doar că nu se iau măsuri adecvate, dar se fac tentative de a ascunde urmele infracțiunii. Martorii cheie în dosar sunt persecutați, reținuți ilegal, le sunt pornite dosare penale de către Procuratură. „Suntem în fața unei situații complicate de sistem, luând ca exemplu dosarul dat”, a subliniat avocatul. În opinia sa, într-o țară  cu democrație autentică, martorii cheie într-un dosar atât de complicat sunt protejați de către stat, iar în Moldova se întâmplă altceva. Acești martori, nu doar că nu sunt protejați, dar mai și sunt persecutați. La fel și familiile lor.

„Vii la poarta omului, noaptea, comiți omorul, cinci persoane, prin înțelegere prealabilă, cu pregătirea armelor, cu automobil pregătit, până la urmă patru persoane din cinci au doi ani de închisoare, conform deciziei Curții de Apel, pentru că au comis un huliganism și din care 9 luni de zile au stat în arest la domiciliul. Aceasta este pedeapsa obținută pentru complicitate la omor și tentativa de omor asupra lui Stoica Olga și copilului minor”, a adăugat avocatul.

Avocatul consideră că Procuratura nu-și face bine treaba, „unii conducători își depășesc atribuțiile prin lege”. Ion Mazur crede că deputații trebuie să se autosesizeze, să formeze o comisie de anchetă și să elucideze toate circumstanțele, cu luarea măsurilor corespunzătoare.

Văduva Olga Stoica a rămas cu patru copii după omorul soțului. Ea speră să fie făcută dreptate.

Crima a avut loc în mai 2019. Procuratura precizează că între victimă și atacatori exista un conflict mai vechi. După o discuție aprinsă pe care victima a avut-o, în preajma unui magazin din sat, cu doi din grupul inculpaților, cinci bărbați au venit, mai târziu, cu mașina în fața casei băratului și au deschis focul, în prezența soției și fiicei de 12 ani. Bărbatul a decedat în drum spre spital. Acesta avea 37 de ani și patru copii la întreținere, cel mai mic cu vârsta de un an și jumătate. Aceștia ar fi tras în victimă de șapte ori, din două arme, susțin martorii. În luna martie anul curent, prin sentința Judecătoriei Ungheni, cei cinci inculpați au fost condamnați. Patru dintre ei s-au ales cu câte doi ani de închisoare, iar cel care a tras nemijlocit în victimă – la 12 ani de închisoare. Condamnații au vârste cuprinse în 21 și 38 de ani și sunt originari din aceeași localitate cu bărbatul omorât.

Conferința face parte din ciclu de conferințe prevăzute în proiectul IPN „Injustiția la vedere prin mijloace multimedia”. Agenția IPN nu își adjudecă dreptul să decidă dacă organizatorii conferințelor de presă au dreptate în cauzele despre care vor vorbi, aceasta este prerogativă exclusivă a justiției, însă perioada exagerat de lungă, mult mai lungă decât prevede legislația, a acestor cazuri poate fi considerată drept act de nedreptate și injustiție evidentă. Agenția de presă IPN nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă.

You use the ADS Blocker component.
IPN is maintained from advertising.
Support the Free Press! Some features may be blocked, please disable the ADS Blocker component.
Thanks for understanding!
IPN Team.