Educația nu are vârstă. O demonstrează participanții la cursurile gratuite oferite de Centrul Municipal de Învățare și Educație a Adulților din Chișinău care au venit astăzi la Ziua Ușilor Deschise pentru a face totalurile anului. Cel mai în vârstă cursant are 82 de ani, transmite IPN.
Șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău, Daniela Munca-Aftenev, a spus că este primul astfel de centru în Republica Moldova. Instituția are aproape 2000 de beneficiari. Oferta educațională include peste 31 de titluri diferite, cursuri de dezvoltare personală, dar și profesională. Sunt accesibile asemenea cursuri precum: contabilitate, fotografie, design vestimentar, limbi străine, oratorică, scrierea proiectelor etc. „Noi încercăm să diversificăm oferta și la fiecare două luni oferim cursuri noi. De asemenea, facem sondaje cu beneficiarii din municipiul Chișinău și întrebăm de ce ei ar avea nevoie ca noi să creăm aceste cursuri, ca ele să fie binevenite oricărui cetățean care are nevoie de dezvoltare”, a spus șeful adjunct la DGETS.
Daniela Munca-Aftenev susține că toate sălile sunt pline atât pe parcursul săptămânii, începând de marți, cât și în ziua de sâmbătă, în pofida faptului că activitățile în această zi durează până la nouă seara. Acest fapt demonstrează că oamenii din Chișinău și din suburbii care vin au nevoie de a crește, de a învăța lucruri noi, găsesc timp pentru a frecventa lecții, uneori chiar venind de la distanțe foarte mari. Datorită acestui dialog, se creează comunități întregi care comunică în afara cursurilor. Sunt oamenii care merg la mai multe cursuri unul după altul. Cel mai în vârstă cursant are 82 de ani, dar sunt și tineri, ceea ce înseamnă că se formează un dialog între generații, a spus șeful adjunct al direcției.
Beneficiarii cursurilor sunt șomerii, liceenii, tinerii care încă nu sunt studenți, pensionarii, angajații care un job, dar vor să acumuleze competențe noi sau vor să crească în carieră. Pentru a se înregistra la cursuri, persona trebuie să completeze un formular pe pagina Primăriei Chișinău sau Direcției generale educație, tineret și sport. „Noi începem cursul când se formează grupul și când terminăm numărul de ore rezervate acestui curs, imediat luăm lista celor care s-au înregistrat și invităm la următorul curs. Este un proces non-stop”, a precizat Daniela Munca-Aftenev. La centrul formatorii predau și cursuri certificate, aprobate de către Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare.
Deschiderea primului hub educațional inovativ din ţară a fost posibilă datorită investițiilor făcute de Primăria municipiului Chișinău în parteneriat cu Reprezentanța Asociației Germane pentru Educația Adulților în Republica Moldova AO „DVV International Moldova”, în bază Memorandumului privind înțelegerea și cooperarea reciprocă.