Ziua persoanelor cu dizabilităţi, marcată la Chişinău

Circa 120 de persoane cu dizabilităţi şi-au prezentat lucrările confecţionate de ei la o expoziţie cu vânzare, desfăşurată la Chişinău. Evenimentul este dedicat Zilei internaţionale a persoanelor cu dizabilităţi, marcată în fiecare an pe 3 decembrie, transmite IPN.

Expoziţia a adunat persoane cu dizabilităţi din întreaga ţară. Ei spun că au venit la eveniment atât pentru a-şi prezenta lucrările, cât şi pentru a demonstra lumii că persoanele care suferă de dizabilităţi au şi abilităţi.

Tatiana Bezerdic este din Chişinău şi suferă de o boală rară, din această cauză femeia este nevoită să se deplaseze cu ajutorul unui scaun cu rotile. Acest fapt însă nu o împiedică să confecţioneze diverse lucrări. „Vrem să dovedim că şi noi, cei cu nevoi speciale avem nişte îndeletniciri. Poate vom cere de la cei care sunt prezenţi să ne găsim un loc de muncă sau să ne vindem lucrările noastre. Am adus la expoziţie brăduţi, căciuliţe, fulare - lucruri pe care le realizez în fiecare zi acasă.”

Nina Mândreanu vine de la azilul de bătrâni din Cocieri. Nu este prima dată când participă la astfel de expoziţii „Aici fac cunoştinţă cu oamenii. Văd lucruri frumoase făcute de copii şi învăţ şi eu de la ei. Eu încă nu am vândut nimic, dar am cumpărat de la alţii.”

Expoziţia cu vânzare a lucrărilor confecţionate de către persoanele cu dizabilităţi a fost organizată de către Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

Ministrul în exerciţiu al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei,Mircea Buga, a declarat că ministerul de resort întreprinde mai multe acţiuni pentru integrarea în societate a persoanelor cu dizabilităţi. „Suntem în permanentă legătură cu partenerii noştri străini,vedem care sunt formulele în ţările UE. De acolo preluăm exemple de creare a unor noi servicii, de exemplu, prin scoaterea copiilor sau persoanelor cu dizabilităţi din instituţiile rezidenţiale, ei trebuie să fie aproape de comunitate, de lucru. O altă iniţiativă este antreprenoriatul social, ceea ce înseamnă deschiderea întreprinderilor acolo, unde să fie implicate aceste persoane.”

La eveniment a fost prezent şi ministrul în exerciţiu al educaţiei, Corina Fusu. Oficialul a declarat că asigurarea dreptului la educaţie este unul dintre obiectivele prioritare ale ministerului.„ Respectul pentru dezvoltarea capacităţilor copiilor cu dizabilităţi, respectarea drepturilor lor este un indiciu al nivelului societăţii în care trăim”.

Potrivit datelor oferite de Biroul Naţional de Statistică, în Republica Moldova sunt 184, 8 mii de persoane cu dizabilităţi, dintre care circa 13000 sunt copii cu vârsta cuprinsă între 0-17 ani.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.