Zeci de oameni au venit de dimineață în Piața Marii Adunări Naționale, acolo unde aproape 90 de vinării vor fi azi și mâine pentru a-și prezenta produsele vinicole. Potrivit organizatorilor, ediția din acest an vine să facă o retrospectivă a succeselor din ultimii 21 de ani, este un omagiu adus comunității vitivinicole, este un apel la solidaritate pentru industria vitivinicolă și pentru toți cei care au contribuit la dezvoltarea sectorului, transmite IPN.
Președinta Maia Sandu a spus că a fost mândră atunci când un vin moldovenesc a fost declarat cel mai bun de pe mapamond într-o competiției cu cinci mii de diferite vinuri din toată lumea. E mândră că vinăriile din Moldova au obținut 1200 de medalii într-un an, din care jumate de aur. În opinia sa, aceasta e dovada calității muncii și a talentului, iar industria vinului e un exemplu viu când o criză poate fi transformată în oportunitate, o catastrofă într-o revoluție a calității.
Elizaveta Breahnă, director al Oficiului Viei și Vinului, a relatat că 87 de vinării din țară au așteptat acest moment pentru a fi mai aproape de consumatori, pentru-ași prezenta succesele și rezultatele muncilor lor – produsele vinicole premiate la cele mai mari concursuri internaționale. Vinăriile din țară vor avea ușile deschise pentru turiști dornici să le descopere. În sector sunt implicate peste 52 500 de fermieri și gospodării viticole și circa 240 de vinării. Împreună aceste întreprinderi angajează direct sau indirect 15% din forța de muncă activă a țării. În ultimii ani este 700 de milioane de dolari s-au investiți în sector. Peste 2000 de medalii au adus vinificatorii moldoveni de peste hotare în ultimii doi ani.
Vladimir Bolea, ministrul agriculturii și industriei alimentare, consideră că ziua de astăzi e o ocazie unică pentru a sărbători legendele din patrimoniul vinicol, pentru a afla despre succesele vinificatorilor și a-i sărbători. Sectorul vitivinicol demult constituie o ramură esențială a economiei și a devenit o carte de vizită a Moldovei. Pe parcursul ultimilor ani, industria vitivinicolă a asigurat peste 3% din PIB-u național și mai mult de 8% din volumul de export. În sector activează fiecare al patrulea cetățean care lucrează în agricultură. Vinurile moldovenești sunt exportate în peste 70 de țări.
Kent D. Logsdon, ambasadorul SUA în Republica Moldova, a spus că Guvernul SUA, prin intermediul USAID, a sprijinit diversificarea exportului către piețe de înaltă valoare a Uniunii Europene și alte piețe globale și a susținut turismul vitivinicol pentru a ajuta la dezvoltarea durabilă, inclusivă și reziliență a comunitățile rurale. SUA va continua să susțină această industrie și pe viitor. Vinul Moldovei unește toți moldovenii și colaborează pentru succesul industriei și a țării, descoperind pietre prețioase a vinurilor moldovenești, de asemenea este o oportunitate de a demonstra că într-adevăr Moldova e o țară mică cu inimă mare așa cum a fost demonstrat în primirea călduroasă a refugiaților ucraineni. Acesta a îndemnat oamenii să cumpere vinuri moldovenești, fiind siguri că consumă unul din cele mai bune vinuri din lume.
Costel Alexe, președintele Consiliului județean Iași, oaspete al evenimentului, a remarat că orice iubitor de vin de pe mapamond trebuie să ajungă măcar o dată în Republica Moldova să vadă, să simtă, să guste, să aprecieze și să vorbească la el acasă despre truda, efortul și mai ales bogăția acestei națiuni. El a apreciat parcursul european al Moldovei și speră că partea română să investească mai mult în această zonă strategică de sud-est a Europei.
La eveniment a fost oferit „Premiul Mare” în domeniul vitivinicol vinăriei Purcari, medalia „Petru Ungureanu” și titlul „Cel mai iscusit oenolog al anului" lui Victor Răilean de la Vinăria Sălcuța, medalia Nicolae Guzun și titlu „Viticultorul anului”, a fost decernat lui Andrei Covali de la Vinăria din Vale, medalia de recunoștință „Vinul Moldovei – o legendă vie”, a fost oferit lui Arcadie Cornea de la Crama Mircești, iar USAID a primit trofeul de recunoștință pentru parteneriatul strategic.
Ziua Națională a vinului are este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului și are loc în perioada 1-2 octombrie.