Ziua mondială a refugiaților, celebrată în Moldova

Agenţia ONU pentru refugiaţi (UNHCR) a organizat marcarea Zilei mondiale a refugiaților în central capitalei. În Republica Moldova numărul refugiaților este în continuă creștere. Începând cu anul 2001, Ziua Mondială a Refugiatului este sărbătorită în fiecare an pe 20 iunie, transmite IPN.

În Programul organizat de Agenţia ONU pentru refugiaţi în Parcul Central a fost susținut un program de către orchestra Ministerului Afacerilor Interne. Au mai fost pregătite și bucate tradiționale, programe pentru copii, jocuri. UN program muzical a fost prezentat și de refugiați.

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, mai mult de 50 de milioane de persoane în toată lumea sunt nevoite să-şi lase casele din cauza războiului şi să se refugieze în ţări străine. În Moldova, numărul celor care solicită protecţie este în continuă creştere, în special pe fondul crizelor din Siria şi, mai nou, din Ucraina. Dacă în 2011 au fost înregistrate 72 de cereri de azil, în 2014 cifrele au atins un record de 245 de cereri. Astăzi, în Moldova sunt înregistraţi 413 refugiaţi sau persoane cu statut umanitar. Cei mai mulţi vin din Siria, Ucraina, Armenia, Afganistan şi Irak, mânaţi în primul rând de pericolul războiului.

Biroul UNHCR se află în Moldova de 18 ani şi, potrivit actualului şef, Traian Ţurcanu, situaţia refugiaţilor s-a îmbunătăţit simţitor, datorită elaborării legislaţiei necesare, dar şi odată cu semnarea Acordului de Asociere cu UE. „Angajamentul nostru este protejarea refugiaților şi mizez pe societatea noastră, liberă de prejudecăţi şi stereotipuri”, a spus Traian Ţurcanu, şeful reprezentanţei UNHCR în Moldova.

Refugiaţii din Moldova beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii moldoveni, în afara drepturilor politice şi militare, iar după opt ani de şedere neîntreruptă, aceştia pot aplica pentru a obţine cetăţenie. Deja 21 de persoane din numărul total de refugiaţi au devenit cetăţeni ai Republicii Moldova.

În toată lumea sunt aproape 20 de milioane de refugiați, iar mai mult de jumătate sunt copii. Numărul acestor persoane crește în ritmuri accelerate în fiecare zi, pe fiecare continent. În 2014, în jur de 42.500 de persoane deveneau refugiați, solicitanți de azil ori persoane strămutate intern în fiecare zi, iar acest număr este de patru ori mai mare în comparație cu cifrele de acum patru ani.

Înaltul comisar pentru refugiați, Antonio Guterres, a spus în discursul său oficial de Ziua mondială a refugiaților că societățile trebuie să pună umăr la umăr și să ajute victimele războiului, ori să riște să aștepte până când țările și comunitățile mai puțin bogate – care găzduiesc 86% din populația refugiaților de pe glob – se vor sufoca și vor deveni instabile.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.