Ziua Mondială a Radioului sărbătorită pentru prima dată în Moldova şi în lume
Astăzi, 13 februarie, Republica Moldova, alături de întreaga lume, marchează pentru prima dată Ziua Mondială a Radioului, proclamată de UNESCO la sfârşitul anului trecut, notează Info-Prim Neo.
Cu această ocazie, postul public Radio Moldova propune pe parcursul întregii zile radiofonice un şir de emisiuni în care este evocată importanţa acestui vechi şi actual mijloc de comunicare între oameni.
Potrivit lui Alexandru Dorogan, director general Radio Moldova, ziua începe cu difuzarea mesajului directorului general UNESCO, Irina Bokova dedicat Zilei Mondiale a Radioului, urmat, în cadrul „Radiomatinalului”, de interviuri cu personalităţi şi oameni de radio despre importanţa radioului, sondaje şi relatări ale corespondenţilor din teritoriu despre însemnătatea radioului pentru viaţa comunităţii, interviuri cu radiodifuzori, membri ai CCA, politicieni, jurnalişti, reprezentanţi ai mediului academic şi ai societăţii civile despre rolul radioului în viaţa cetăţenilor.
O ediţie tematică a „Radiomagazinului Sociocultural” este planificată pentru ora 15.10 care include dialoguri cu Mirela Nicolae, producător Radio România Cultural, Vasile Botnaru, directorul Biroului Radio Europa Liberă la Chişinău, Ion Bunduchi, director executiv al Asociaţiei Presei Electronice APEL, Svetlana Seliucov şi Ludmila Alexei, corespondenţi netitulari Radio Moldova în Franţa şi Marea Britanie, Vitalie Zegrea, jurnalist şi poet de la Cernăuţi.
Departamentul Muzică desfăşoară un spectacol special în cadrul Radio-abonamentului „Prietenii muzicii”, dedicat evenimentului, în transmisiune directă de la Sala cu Orgă, cu începere de la ora 18.00.
Emisiunea „Radio Moldova e primul tău post de radio” va aduce în atenţia ascultătorilor primele înregistrări pe bandă magnetică la radiodifuziunea moldovenească, datate cu anul 1949.
De asemenea, Radio Moldova lansează primul CD din colecţia „Cărţi sonore” – romanul „Totentanz sau Viaţa unei nopţi” de Claudia Partole. Colecţia din arhivele sonore este plasată pe portalul multimedia www.trm.md pentru acces public.
Conform deciziei UNESCO, instituirea Zilei Mondiale a Radioului contribuie la evidenţierea rolului radioului, dezvoltarea colaborării internaţionale a radiojurnaliştilor, precum şi oferă suport conducătorilor posturilor de radio în asigurarea accesului la informaţie prin intermediul radioului, în particular, la nivel local. „Ziua Mondială a Radioului este încă un pretext pentru a scoate în evidenţă rolul special al radioului care continuă să fie un mijloc eficient de atragere a auditoriului maximal de larg”, precizează www.unesco.org.