Ziua de marţi din Săptămâna Patimilor este al doilea pas al Domnului Isus Hristos spre nemurire
Ziua de Marţi din Săptămâna Patimilor este al doilea pas al Domnului Isus Hristos spre nemurire, având, ca şi celelalte zile din Săptămâna Mare, semnificaţiile ei.
Potrivit Bibliei, Sfânta şi Marea Marţi, este dedicată Predicii de pe Muntele Măslinilor, în care Hristos a prevestit distrugerea templului din Ierusalim, dar şi propria Sa înviere. Privegherea, sau tradiţionala denie, petrecută în bisericile creştine, aminteşte de şirul predicilor în care Hristos a prevestit distrugerea templului din Ierusalim, moartea şi Învierea Sa, dar şi semnele vremurilor de pe urmă.
În Marea Marţi preoţii pun un accent deosebit pe parabola celor 10 fecioare care zăbovesc la uşa cămării Mirelui: 5 înţelepte, care aşteaptă cu candelele pline, şi 5 neînţelepte, care au adormit si au rămas fără ulei în candele. Cele zece fecioare sunt spinul şi floarea Sfintei zile de Marţi. Spinul care nu rodeşte nimic stă vesel şi verde până în momentul judecăţii, când se aude strigarea: "Iată Mirele vine, ieşiţi întru întâmpinarea lui". Fecioarele neînţelepte, neavând floarea milosteniei, nu au putut face roade pentru împărăţia cerurilor.
Celelalte cinci fecioare, având milostenia ca pe o floare, au intrat întru bucuria Domnului, culegând roadele prin Milostivirea lui Dumnezeu.