Ziua de 9 mai sărbătorită în stânga Nistrului, ciclu tematic IPN

Agenţia IPN a reacţionat la îngrijorările formulate în societatea moldovenească, potrivit cărora ziua de 9 mai ar putea fi folosită de diferite cercuri de interese drept pretext pentru anumite genuri de provocări şi destabilizări în Republica Moldova. Îngrijorările par suficient de îndreptăţite în contextul crizei regionale profunde care afectează şi Republica Moldova. Ce cred despre această perspectivă autorităţile publice, centrale şi locale, partidele politice şi analiştii politici, dar şi despre măsurile prin care pot fi prevenite sau anihilate eventualele provocări, veţi afla din materialele mini-ciclului.
---

Administraţia de la Tiraspol organizează mai multe evenimente pentru a marca la 9 mai în stânga Nistrului Ziua Victoriei. Astfel, la Tiraspol va avea loc o paradă militară în dimineaţa zilei de 9 mai, dar vor mai fi organizate şi concerte cu participarea interpreţilor din Rusia Iosif Kobzon şi Veaceslav Butusov, transmite IPN.

Potrivit presei din stânga Nistrului, la parada militară vor defila ofiţeri îmbrăcaţi într-o nouă uniformă. De asemenea, orchestra militară îşi va diversifica repertoriul. Parada va avea loc pe piaţa centrală din Tiraspol începând cu ora 09.00.

Tot de 9 mai la Tiraspol este aşteptat vicepremierul rus Dmitrii Rogozin, care va vizita proiectele implementate cu susţinerea financiară din Rusia.

Evenimente prin care se va marca Ziua Victoriei vor avea loc şi în oraşul Dubăsari. Aici va fi improvizată o scenă din timpul războiului, unde veteranii se vor aduna şi vor povesti amintirile lor din acea perioadă. Va fi organizată şi o expoziţie cu obiecte din timpul celui de-al doilea război mondial.

Administraţia de la Tiraspol nu a difuzat informaţii că ar aştepta provocări sau spirite incitate în această zi. Nici despre măsuri sporite de securitate nu se menţionează nimic. E de remarcat că, în stânga Nistrului, populaţia marchează la 9 mai doar Ziua Victoriei, fără să amintească despre faptul că în această zi este sărbătorită şi Ziua Europei.

Mariana Galben, IPN

Notă IPN: Agenţia IPN a făcut invitaţii să participe la acest mini-ciclu,Guvernului Republicii Moldova, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informaţii şi Comunicare, Primăriei municipiului Chişinău, primăriei municipiului Bălţi, primăriei municipiului Comrat, primăriei oraşului Ungheni, partidelor politice care şi-au anunţat intenţia de a desfăşura activităţi cu ocazia Zilei de 9 mai, unor analişti politici şi altor actori ai vieţii publice din Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.