Săptămâna culturală moldo-germană la Chişinău, care va avea loc între 10-15 mai, va cuprinde mai multe evenimente care evidenţiază prezenţa Germaniei în istoria Basarabiei din anii 1814 până în prezent, transmite IPN.
În cadrul unei conferinţe de presă, ambasadorul Germaniei, Matthias Meyer, a anunţat programul cultural al săptămânii moldo-germane, eveniment organizat cu ocazia sărbătoririi zilelor Europei.
„Acum 200 de ani, coloniştii nemţi au imigrat în Basarabia la invitaţia ţarului Alexandru I. În ucazul său era scris că e nevoie de oameni harnici pentru a dezvolta agricultura din Basarabia. După 1940, germanii basarabeni au fost repatriaţi din cauza colectivizării şi presiunilor Uniunii Sovietice”, a spus ambasadorul.
Săptămâna va debuta cu inaugurarea bustului lui Carol Schmidt, primar al Chişinăului între anii 1877 – 1903. Bustul, realizat de către sculptorul moldovean Veaceslav Jigliţchi, a fost finanţat de către administraţia locală a oraşului Mannhein, oraş înfrăţit cu Chişinău, cu susţinerea ambasadelor Germaniei şi Poloniei. Monumentul va fi amplasat vizavi de Filarmonică, lângă casa memorială a lui Carol Schmidt.
Potrivit ambasadorului, Carol Schmidt promova aceleaşi valori de care se vorbeşte şi astăzi: „ordinea infrastructurii, lupta împotriva corupţiei, şi menţinerea armoniei în comunităţile interetnice”.
Un alt eveniment în cadrul acestei săptămâni festive va fi expoziţia „Urme germane în Republica Moldova 1814 – 2014. Tradiţie şi modernizare”, care va fi inaugurată la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei în 12 mai, la ora 15.00. La vernisajul acestei expoziţii va fi prezent vice-preşedintelui Bundestagului german, Ulla Schmidt, şi preşedintele Parlamentului moldovean, Igor Corman.
Expoziţia are două teme centrale: fostele colonii germane situate pe actualul teritoriu al Republicii Moldova şi oraşul Chişinău pe timpul lui Carol Schmidt.
La vernisajul expoziţiei va fi prezentată cartea doamnei Ute Schmidt “Basarabia – Coloniştii germani de la Marea Neagră”, versiunea actualizată, tradusă în limba română. Va fi prezentată şi o biografie a primarului Carol Schmidt, precum şi documentaţii despre activitatea sa de modernizare a Chişinăului.
Tot pe 12 mai, la ora 18:00, la cinematograful „Gaudeamus” va avea loc premiera filmului „Acasă, în Marienfeld/Nach Hause, nach Marienfeld”, produs de compania Moldova 1 în colaborare cu Deutsche Welle. Filmul documentează întâlnirea dintre urmaşii coloniştilor germani din satul Marienfield, Cimişlia, cu locuitorii actuali ai satului.
În 13 mai, ora 18.00, la Sala cu Orgă va avea loc un concert, unde în premieră se va interpreta o compoziţie muzicală în cinstea lui Carol Schmidt, piesă compusă de Anastasia Lazarencu special cu această ocazie. Tot aici vor răsuna şi alte compoziţii care se ascultau la Chişinău pe timpul primarului Schmidt. Intrarea la concert şi film este gratuită.
Săptămâna moldo-germană se va încheia cu o conferinţă de două zile (14.05 – 15.05), organizată în colaborare cu Academia de Ştiinţe a Moldovei, la care vor participa oameni de ştiinţă din Germania şi din Republica Moldova. Aceştia vor discuta despre aspectele istorice şi sociale ale vieţii germanilor basarabeni, dar şi aspecte ale cooperării actuale moldo-germane.