Zilele Diasporei în Moldova vor fi celebrate printr-un program amplu de activități

Cetățenii Republicii Moldova de peste hotare, care se întorc acasă în luna august, se pot implica într-un program amplu de activități dedicate Zilelor Diasporei. Pe 16 august va fi organizată Ziua Ușilor Deschise la Guvernul Republicii Moldova, la ministere și instituții subordonate, unde membrii diasporei vor avea oportunitatea să discute cu oficialii. La fel, va fi organizat un forum pentru tineri, precum și festivalul care va pune în valoare tradițiile și cultura națională. „Ne dorim ca la Zilele Diasporei să ne cunoaștem mai bine, să celebrăm unitatea noastră, legătura puternică și culturaˮ, a menționat secretarul de stat al Guvernului, Ana Calinici, la o conferință de presă în cadrul căreia au fost prezentate detalii despre evenimentele organizate cu prilejul Zilelor Diasporei, transmite IPN.

Șirul evenimentelor debutează cu Programul DOR, în cadrul căruia participă 100 de copii din Belgia, Canada, Irlanda, Marea Britanie, SUA, Republica Moldova, care vor cunoaște mai multe despre tradițiile și cultura Republicii Moldova. Pentru tineri au fost planificate mai multe activități, inclusiv activități de meșteșugărit și dansuri populare, teatru, literatură română și excursii prin locurile pitorești ale țării.

Pe 16 august, la Casa Guvernului, va avea loc Ziua Ușilor Deschise, pentru a oferi membrilor diasporei posibilitatea de a pune întrebări și a veni cu sugestii și propuneri privind activitatea instituțiilor. În aceeași zi, va fi organizată o masă rotundă privind colaborarea dintre diasporă și Guvern. „Experiența cetățenilor de peste hotare este foarte valoroasă pentru noiˮ, a subliniat Ana Calinici, continuând că rolul acestei discuții este să se asigure că expertiza diasporei este pe deplin integrată în procesele de implementare a politicilor publice.

Tot vineri, 16 august, tinerii care au revenit acasă sunt invitați să participe la cea de-a III-a ediție a Forumului Tinerilor din Diasporă, organizat de Liga Studenților Originari din Republica Moldova. Un alt eveniment pentru tineri va fi organizat de Institutul Republican Internațional, în colaborare cu Comisia Electorală Centrală. În cadrul acestuia va fi discutată importanța participării la alegeri.

Sâmbătă, 17 august, va avea loc festivalul „Ne vedem acasă”, la care va fi prezentă și conducerea țării: președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, și prim-ministrul Dorin Recean. Pe scena evenimentului va evolua Orchestra Națională de Tineret din Moldova, Cătălin Josan, Felicia Dunaf, Pasha Parfeni, dansatorii Ansamblului „Hecenii” și ai Ansamblului „Mocănașii”. Intrarea este liberă.

Antreprenorii sunt invitați duminică, 18 august, la o nouă ediție a evenimentului Diaspora Business Forum. În seara zilei de duminică, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, va fi jucat spectacolul „Frunze de dor”, de Ion Druță, în regia lui Alexandru Cozub. Accesul este în bază de bilete.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.