Ziua Ușilor deschise la Guvern din cadrul ediției curente a Zilelor Diasporei în Republica Moldova a adunat zeci de reprezentanți ai diasporei și ai Cabinetului de Miniştri. În cadrul dialogului, moldovenii reveniți acasă au putut pune întrebări autorităților şi auzi răspunsuri. Tot aici a fost prezentată cartiografierea diasporei moldovenești din șase țări și au fost prezentate Grupurile de Excelență ale Diasporei, transmite IPN.
Președinta Biroului Relații cu Diaspora, Olga Coptu, a spus că, datorită Programului guvernamental Diaspora Engagement Hub, 65 de proiecte au fost realizate de către diasporă. Ea a apreciat mobilizarea exemplară a diasporei în alegerile prezidențiale 2017 și a mulțumit pentru sutele de proiecte prin care migranții moldoveni au promovat Republica Moldova. „Nu ne-am propus să divizăm diaspora, avem o singură diasporă și o singură țară. Pentru Guvernul Republicii Moldova, Diaspora și Moldova este oriunde sunt cetățenii ei”, a spus Olga Coptu.
Prezent la eveniment, viceprim-ministrul, ministru al economiei și infrastructurii, Octavian Calmîc, a remarcat că evenimentul de astăzi, este un moment de sinceritate prin care se încearcă găsirea soluțiilor la problemele care îi frământă pe conaționalii noștri. El a recomandat reprezentanților diasporei, în special cei care au inițiative economice sau anumite idei inovaționale, să le propună, pentru ca ele eventual să fie puse în aplicare.
Ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, și-a exprimat certitudinea că diaspora și conaționalii plecați peste hotare reprezintă o resursă de aur a Republicii Moldova, deoarece experiența cu care ei se întorc la baștină este una extrem de necesară comunității.
Reprezentantul Biroului de Cooperare al Elveției, Matthias Leicht, a remarcat că migrația este o problemă foarte serioasă pentru Republica Moldova, în contextul în care circa o treime din forța de muncă activă se află peste hotare. „Odată cu migrația forței de muncă active, are loc și exodul de creieri. Însă dacă luăm în considerare existența unui potențial pozitiv al fenomenului migrației, atunci vedem că problema nu mai este percepută ca o problemă socială, dar ca oportunitate de dezvoltare economică pentru țară”, a spus el.
Antonio Polosa, șeful misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație în Moldova, este de părere că acest eveniment vine ca un sprijin acordat autorităților Republicii Moldova pentru a elabora o politică prin care va consolida relațiile dintre țară și diasporă, dar și pentru plasarea acestor relații într-un cadru multidimensional.
În cadrul evenimentului a fost prezentată și cartografierea diasporei în 6 state: Rusia, Italia, Portugalia, Germania, Israel și Marea Britanie. Conform cartografierii, factorii economici sunt cei care influențează plecarea cetățenilor peste hotare, iar migrația la muncă este forma principală a migrației internaționale moldovenești.
Comunitățile moldovenilor sunt diferite după număr. Cele mai mari comunități sunt în Rusia, Italia și Israel. Majoritatea absolută a migranților sunt persoane apte de muncă, persoane cu studii dar deseori angajați la locuri de muncă necalificată. Majoritatea migranților nu se văd reîntorși în Republica Moldova.
În cadrul dialogului dintre Guvern și Diasporă, cetățenii moldoveni reveniți acasă s-au interesat,, printre altele, când vor fi simțite reformele în Republica Moldova, ce întreprinde Guvernul Republicii Moldova pentru micșorarea costurilor remitențelor?
Vicepremierul Octavian Calmîc a spus că Guvernul Republicii Moldova nu impozitează remitențele, nu aplică nicio taxă sau impozit pentru remitențele care sunt expediate în Republica Moldova. Există doar o singură taxă care este percepută de băncile comerciale, de 1% la scoaterea lichidităților sub formă de cash, alte taxe nu sunt percepute.
Membrii diasporei au apreciat aprobarea Strategiei pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, 2017-2022, dar și-au manifestat îngrijorarea în raport cu suma alocată pentru implementarea ei, care este prea mică.
A fost în centrul atenţiei şi și problema alegerilor. Cetățenii de peste hotare au fost interesați la câte circumscripții poate spera acea treime din populația matură a Republicii Moldova aflată în afara ţării, dar și ce măsuri au fost luate în legătură cu încălcările grave din fostul scrutin electoral față de implicarea bisericii în sistemul electoral?
Octavian Calmîc a spus că ce ține de sistemul electoral, Guvernul este mandatat pentru elaborarea actelor secundare pentru punerea noului sistem electoral în aplicare.
Prima zi din cadrul Zilelor Diasporei continuă cu seminarele tematice, care au la Palatul Republicii.