Zi de post negru astăzi. Rug și colinde în seara ajunului de Crăciun pe vechi

Tradițiile de Ajunul Crăciunului pe rit vechi variază de la o regiune la alta, însă toate au rădăcini comune specifice locuitorilor Republicii Moldova. În popor e primit ca în ajunul Nașterii Domnului, oamenii să fie împăcați unul cu altul, să facă ordine în case și să se pregătească pentru vestea nașterii lui Isus. Iată care sunt cele mai răspândite tradiții.

Preotul vizitează fiecare casă și binecuvântează gospodarii

În ajunul Crăciunului, preotul din localitate vizitează fiecare gospodărie în parte și vestește oamenilor nașterea Domnului. Preotul merge pe la casele oamenilor cu icoana Nașterii Domnului. În funcție de localitate, acest obicei are loc chiar în ziua ajunului sau cu două zile înainte de Crăciun.

Prin colinde, copiii vestesc nașterea Domnului

Copiii formează cete de colindători, pentru a aduce în casele oamenilor vestea nașterii pruncului sfânt. Deseori, colindatul poate începe chiar din ajun, cu cântări specifice, precum “Bună dimineața la Moș Ajun”.

Zi de post negru

În ajun, credincioșii țin post negru. Aceștia nu beau și nu mănâncă nimic pe parcursul zilei. De asemenea, credincioșii merg la biserică pentru a asculta slujba de vecernie, care are loc în noaptea Crăciunului.

Pregătiri pentru masa de sărbătoare

Gospodinele pregătesc o masă bogată de sărbătoare. Tradiția spune că pe masă trebuie să fie 12 feluri de mâncare, care simbolizează cele 12 luni ale anului. La loc de cinste stau sarmalele, piftia și felurile preparate din carne de porc, deoarece în ajun moldovenii sacrifică porcul. În unele regiuni ale țării, în ajun, se pregătește o masă de pomenire a morților, cu alimente de post.

Focul din Ajunul Crăciunului

În unele localități, se face un rug mare din bușteni în mijlocul ogrăzii sau la marginea satului. Acest rug simbolizează puritatea și protecția de spiritele rele. Focul este păzit de tineri, care cântă colinde în jurul lui.

Indiferent de ziua în care moldovenii sărbătoresc Crăciunul, fie pe stil nou (25 decembrie), fie pe stil vechi (7 ianuarie), aceste tradiții și obiceiuri creează atmosfera de sărbătoare în fiecare casă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.