Zeci de oameni s-au adunat marţi, 14 iunie, în incinta Palatului Naţional „Nicolae Sulac” pentru a dona sânge cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge. Oficialităţile, dar şi cetăţenii care sunt donatori de mai mulţi ani afirmă că în acest mod îi pot ajuta pe oamenii bolnavi, care au nevoie de transfuzie. La rândul lor, autorităţile îi îndeamnă pe cetăţeni să doneze pentru că acest lucru le aduce beneficii sănătăţii. Cei mai experimentaţi, dar şi cei mai tineri donatori au fost premiaţi de către autorităţi, transmite IPN.
Viceministra sănătăţii, Liliana Iaşan afirmă că interesul manifestat de oameni faţă de donarea sângelui demonstrează că există un feedback pozitiv pentru securitatea sangvină. „Securitatea sangvină este una prioritară pentru ţară. În acest mod, oamenii îşi manifestă atitudinea de solidaritate faţă de pacienţii ajunşi în stare acută de sănătate. De asemenea, prin donarea de sânge este asigurată rezerva de component sangvin pentru Republica Moldova”, a subliniat viceministra.
Directoarea Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui(CNTS), Svetlana Cebotari, spune că evenimentul de donare a sângelui a devenit deja o tradiţie. Potrivit ei, în acest mod autorităţile sensibilizează populaţia privind donarea de sânge. Svetlana Cebotari afirmă că astăzi în Chişinău, dar şi la Bălţi şi Cahul au fost deschise centre de colectare a sângelui.
„Este bine să donezi sânge cu regularitate. Donatorul trebuie să aibă o vârstă cuprinsă între 18 şi 60 de ani, să aibă mai mult de 50 kg şi o sănătate perfectă, să ducă un mod sănătos de viaţă. Prin donarea de sânge contribuim la salvarea vieţilor”, opinează directoarea CNTS.
Conform datelor statistice, în Republica Moldova, anual sunt recoltate peste 1800 de unităţi de sânge.