Zeci de schelete descoperite în pădurea de la Stolniceni
Vase de ceramică, unelte şi monede antice sunt prezentate la o expoziţie inedită în pădurea din satul Stolniceni, raionul Hânceşti. Obiectele au fost găsite în aceeaşi localitate în urma săpăturilor iniţiate de un grup de profesori de istorie ai Universităţii de Stat din Moldova şi ai Universităţii „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul, transmite Info-Prim Neo.
Tudor Arnăut, profesor de istorie la USM, spune că săpăturile în această zonă au început încă în 1933. Tot atunci aici au fost descoperite primele vase de ceramică antice şi schelete umane. Săpăturile au fost oprite pentru câţiva ani şi apoi reluate în 1993.
„Punctul de pornire a fost legenda satului Stolniceni. Se vehiculau informaţii precum că aici a existat Cetatea Turcului. Cercetătorii au urmărit traseul respectiv, au ajuns aici şi au văzut mai multe valuri de pământ, unde în urma săpăturilor au fost descoperite obiectele antice”, a spus Tudor Arnăut.
Pe lângă multiplele obiecte descoperite în această localitate, arheologii au dat şi de trei fântâni de tip turcesc, făcute din buşteni de copac. „De asemenea, a fost descoperit şi un ulcior cu 50 de monede. Toate obiectele datează cu secolul 3-4 î.e.n. Este vorba de cultura geto-dacică, un loc de cult sau un loc spiritual caracteristic acestei generaţii.
„Am sesizat că incinta este împânzită de movile şi am degajat 3 din 21. Cu ochiul liber nu se prea observă, trebuie de făcut o investigaţie şi o analiză spaţială a locului ca să vedem câţi tumuli sunt. În fiecare legătură de teren am găsit de la 16-17 până la 21 de schelete complete şi incomplete”, a mai spus profesorul.
Potrivit lui Tudor Arnăut unicul impediment în cercetări este lipsa unui antropolog specializat, care ar determina osteologia umana a androizilor descoperiţi în aceşti tumuli. În acest moment expertizarea se realizează de către specialişti din România
Expoziţia din localitatea Stolniceni va dura până la sfârşitul lunii septembrie, timp în care vor continua şi săpăturile.