Cetăţenii Republicii Moldova care au lucrat legal în Italia şi pot beneficia de o pensie a acestui stat sunt aşteptaţi să depună actele la ghişeul unic informativ „Pensie italiană în Moldova”, recent creat, care se află în incinta Casei Teritoriale de Asigurări Sociale Botanica, str. Burebista, 108.
Victor Croitoru, reprezentantul în Moldova al Asociaţiei Creştine a Lucrătorilor din Italia (ACLI), a declarat pentru IPN că acest ghişeu activează în prima şi a treia zi de miercuri a fiecărei luni, între orele 09.00 şi 12.00. Astăzi, 21 octombrie, când a fost prima zi de activitate, la ghişeu s-au adresat în jur de 50 de cetăţeni moldoveni care îşi doresc să-şi primească dreptul de a beneficia de o pensie din Italia. Din primii 25 de cetăţeni consiliaţi 15 la sigur că pot beneficia de pensie italiană.
Legea italiană prevede că străinii, inclusiv moldovenii, care au ajuns la vârsta de pensionare de 66 de ani şi 3 luni, vârsta de pensionare stabilită pentru anul 2015 (de la 1 ianuarie 2016 – vârsta de 66 de ani şi 7 luni), care au plătit contribuţii statului italian şi s-au repatriat (s-au întors în Republica Moldova), au dreptul la o pensie din Italia. Potrivit lui Victor Croitoru, în Moldova deja în jur de 200 de cetăţeni primesc pensia din Italia, aceasta pornind de la 50 de euro lunar, în funcţie de perioada lucrată în Italia şi de contribuţia făcută la bugetul ţării. Cei care au lucraţi în Italia peste 5 ani sau în jur de 10 ani primesc pensii de 200 sau 250 de euro pe lună.
La ghişeul de la CTAS Botanica sau la sediul ACLI situat pe str. Sciusev, 102, cetăţenii care au lucrat în Italia având un permis de şedere şi care au atins vârsta de 66 de ani şi 3 luni (anul acesta), se pot adresa având buletinul de identitate la ei şi codul fiscal italian. Procedura de la depunerea actelor şi până la primirea pensiei poate dura până la 4 luni. Pensia stabilită urmează a fi primită la orice bancă aleasă din Moldova, unde îşi vor deschide un cont bancar, în euro.
Victor Croitoru a subliniat că, odată cu deschiderea ghişeului de la Botanica, a fost organizată şi o sesiune de informare pentru cetăţenii moldoveni care pot beneficia de o pensie întrucât aceştia nu sunt informaţi destul.
Până în prezent nu există un acord între Republica Moldova şi Republica Italiană în domeniul securităţii sociale. Actualmente în jur de 200 de mii de cetăţeni moldoveni muncesc în Italia. Cetăţenii moldoveni care au şi cetăţenie românească sunt înregistraţi în Italia ca cetăţeni comunitari şi pot beneficia de pensie de la vârsta de 70 de ani şi 3 luni cu un minim de 5 ani lucraţi. Vârsta de pensionare este aceeaşi şi pentru bărbaţi, şi pentru femei.