Zeci de localităţi condamnă separatismul promovat de comunişti şi îşi exprimă adeziunea faţă de valorile europene

Zeci de consilii locale din diferite raioane ale ţării continuă să aprobe declaraţii de sprijin pentru vectorul european al Republicii Moldova şi condamnă propagarea separatismului de către Partidul Comuniştilor. Declaraţiile sunt aprobate la iniţiativa consilierilor locali din Partidul Democrat şi Partidul Liberal Democrat, notează IPN cu referire la un comunicat al PDM.

Astfel de declaraţii au fost adoptate de aleşii locali din raioanele Drochia, Cimişlia, Orhei, Căuşeni şi Sângerei. La fel, reprezentanţii autorităţilor locale din satele Cenac, Javgur, Porumbrei din raionul Cimişlia; consilierii din satul Bursuceni, raionul Sângerei; aleşii locali din Sălcuţa şi consilierii raionali din Căuşeni, dar şi cei din raionul Orhei au dezaprobat acţiunile ce propagă separatismul şi aţâţă vrajba în societate.

Consilierii din Petreni, Moara de Piatră, Popeştii de Sus, Antoneuca, Ţarigrad, Sofia şi Chetrosu din raionul Drochia au menţionat în declaraţiile semnate că Republica Moldova este un stat suveran, independent, unitar şi indivizibil şi au condamnat  acţiunile de destabilizare a situaţiei şi blocare a căii europene de dezvoltare a Republicii Moldova.

Autorităţile locale din 14 sate ale raionului Criuleni au semnat declaraţii publice de condamnare a acţiunilor de dezbinare a societăţii şi de susţinere a cursului european al ţării. Au subscris apelului şi aleşii locali din satul Sadova, raionul Călăraşi (localitatea de baştină a socialistului Igor Dodon), comuna Mileştii Mici din raionul Ialoveni şi consilierii orăşeneşti din Sângerei.

Anterior şi consilierii din Durleşti, Cricova, Vadul lui Vodă şi comuna Cruzeşti din municipiul Chişinău au avut iniţiative similare.

În declaraţiile publice semnate de reprezentanţii administraţiei publice locale sunt blamate acţiunile de aţâţare a separatismului, care urmăresc destabilizarea situaţiei în ţară. În acelaşi timp, semnatarii îşi declară agrementul pentru apropierea de UE şi dezvoltarea unui model de administrare locală ce ar permite modernizarea Republicii Moldova şi construirea unui stat european.

Potrivit unor lideri politici, astfel de declaraţii vor continua cu o şi mai mare intensitate. Acestea sunt un răspuns la referendumurile ilegale din autonomia găgăuză care au fost susţinute şi organizate de Partidul Comuniştilor şi Partidul Socialiştilor, dar şi un răspuns la o iniţiativă a socialiştilor de a organiza referendumuri locale în sprijinul aderării ţării la Uniunea Vamală, se spune în comunicat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.