Zece comunități vor fi sprijinite pentru a crea consilii comunitare

Zece comunități din Republica Moldova vor fi sprijinite pentru a crea consilii comunitare. Acestea vor servi drept platforme pentru discuții despre neînțelegerile din comunitate și modalitățile de a le depăși. Inițiativa face parte dintr-un proiect de consolidare a coeziunii sociale, încrederii și cooperării pe ambele maluri ale Nistrului, lansat de Elveția, PNUD și UNFPA, care va fi implementat în perioada 2024-2025 și are un buget de 2 milioane de dolari, transmite IPN.

Proiectul abordează provocările cu care se confruntă tinerii și vârstnicii din Republica Moldova prin consolidarea dialogului și prin crearea de oportunități pentru mai mult de 1500 de persoane de a deveni mai active în procesele comunitare. Directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, Guido Beltrani, a declarat că promovarea dialogului constructiv este esențială pentru formarea coeziunii sociale și a rezilienței. „Astăzi, când lansăm acest proiect inovator, care vizează îmbunătățirea interacțiunilor dintre comunități, sperăm că acest lucru va spori încrederea și cooperarea între comunitățile-țintă de pe ambele maluri ale râului Nistru”, a afirmat Guido Beltrani.

„Prin această inițiativă de parteneriat ne propunem să facilităm dialogul deschis, cooperarea și conexiunile în cadrul comunităților, pentru a spori coeziunea și a promova sentimentul de conectare, apartenență și solidaritate. Comunitățile unite sunt fundamentul păcii și al dezvoltării durabile”, a menționat reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, Daniela Gasparikova.

Reprezentanta rezidentă UNFPA în Republica Moldova, Karina Nersesyan, a comunicat că pe măsură ce Moldova se confruntă cu schimbări demografice rapide și o populație îmbătrânită, este esențial să se investească în programe intergeneraționale care unesc societatea și promovează bunăstarea. „Acest parteneriat va contribui la o societate mai rezilientă, asigurând drepturi și oportunități pentru toți oamenii, de toate vârstele, astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă”, a declarat reprezentanta rezidentă UNFPA în Moldova.

UNFPA va colabora cu autoritățile publice locale din 10 comunități (7 de pe malul drept și 3 de pe malul stâng) pentru a le consolida capacitățile de evaluare a nevoilor oamenilor și de elaborare a inițiativelor locale pentru sporirea coeziunii sociale. În acest sens, vor fi înființate două hub-uri intergeneraționale în cadrul centrelor comunitare existente, cu implicarea vârstnicilor și a tinerilor în activități comune. Totodată, UNFPA va acorda 10 granturi comunitare organizațiilor societății civile și centrelor de tineret pentru a promova activismul civic printre locuitorii de diferite vârste, iar PNUD va oferi granturi pentru 10 inițiative conduse de tineri.

Proiectul „Consolidarea coeziunii sociale în Moldova prin dialog și abilitare comunitară” este finanțat prin intermediul Fondului ONU „Parteneriatul pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă Moldova 2030”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.