„Zarea” face apel către alegători să voteze conștient

Organizația obștească „Zarea” și reprezentanții altor câteva organizații și comunități etnice au venit, într-o conferință de presă la IPN, cu un apel către alegători să voteze la 24 februarie conștient și asumat. Aceștia și-au exprimat susținerea pentru Partidul Socialiștilor și i-au îndemnat și pe alți votanți să cântărească bine înainte de a-și exercita dreptul la vot.

Președintele organizației, Mihail Ahremțev, a amintit că „Zarea” a apărut atunci când, la sesizarea partidelor de la guvernare, Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldovenești (din 1989, care prevedea că limba rusă se folosește pe teritoriul țării în calitate de limbă de comunicare între națiuni, n.r.), a fost declarată desuetă, adică depășită de timp. Și doar Partidul Socialiștilor s-a arătat deschis și a răspuns apelurilor de protejare a limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.

Mihail Ahremțev a mai spus că, timp de zece ani, guvernarea a eșuat în dezvoltarea unui stat multietnic, „a pus în capul mesei interesele unui alt stat, ale statului vecin, ale unui grup minoritar etnic”. Mihail Ahremțev și-a exprimat îngrijorarea că, dacă în Parlament vor ajunge aceleași persoane care sunt acum, vor reveni la propunerile anterioare de a permite accederea în funcții publice doar a persoanelor care vorbesc limba de stat, româna, încălcând astfel drepturile vorbitorilor de alte limbi.

Baronul romilor, Artur Cerari, a menționat că diferite etnii au conviețuit secole împreună pe acest pământ. „Votați așa ca votul pe care îl dați să nu fie folosit în detrimentul vostru”, a fost apelul baronului, care a mai spus că „toți avem obligația să păstrăm integru statul Republica Moldova”. „Trăiască Moldova unită și nedespărțită!”. Artur Cerari a insistat și pe faptul că Moldova este o țară agrară, iar astăzi producătorii au șanse reale să-și comercializeze marfa doar pe piața rusă, întrucât nu răspunde standardelor impuse de Uniunea Europeană, a spus baronul romilor.

Juristul Mihail Sidorov a subliniat faptul că legea supremă, Constituția, consfințește dreptul de a vota și de a fi ales, iar „la 24 februarie fiecare dintre noi avem dreptul să ne dăm votul și ar fi bine să o facem liber”. „Este vremea să dăm o notă guvernanților”, a spus Mihail Sidorov, făcând apel la funcționarii implicați în procesul electoral, membrii birourilor secțiilor de votare, să respecte legislația, să fie obiectivi.

Boris Șapovalov, politolog, a spus că 24 februarie este ziua când fiecare va face o alegere. Personal nu-și ascunde opțiunea electorală: va susține Partidul Socialiștilor, programul căruia îi este apropiat convingerilor pe care le are. Boris Șapovalov a mai spus că se simte discriminat astăzi în Republica Moldova și a exemplificat prin faptul că i s-a retras dreptul de a specifica patronimicul în actele de identitate, ceea ce este caracteristic culturii slave. Argumentul că nu este loc pentru patronimic nu este plauzibil, dat fiindcă nu se invocă în cazul „tendințelor împrumutate” de a pune prenume sau nume duble, a mai spus politologul. Boris Șapovalov își dorește de la guvernare politicieni care nu împart oamenii pe criterii etnice și limba vorbită.

Gaik Vartanean, reprezentant al comunității armene, dar și candidat din partea Partidului Socialiștilor, a spus că pentru minoritățile etnice este importantă atitudinea pe care o are guvernarea față de ei. PSRM este partidul care respectă drepturile cetățenilor, dreptul grupurilor minoritare etnice, pledând pentru relații bune în țară și peste hotare, atât cu Estul, cât și cu Vestul.

  • mihail ahremtev despre apelul catre alegatori.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.