„Achizițiile eșuate și păgubos structurate din start ale „Moldovagaz” au dus la creșterea tarifului, iar greșeala admisă de companie nu trebuie să treacă nepedepsită, mai ales că domeniul energetic este nu doar crucial pentru Moldova, ci și unul dintre principalele elemente în războiul hibrid dus de Rusia”. Constatările aparțin expertului Comunității WatchDog.MD, Andrei Curăraru, care consideră că menținerea artificială a lui Vadim Ceban la conducerea instituției de către Moscova (prin intermediul Gazprom), a cauzat prejudicii considerabile cetățenilor moldoveni, convenabile regimului de la Kremlin și forțelor pro-ruse din Republica Moldova, transmite IPN.
„Moldogavaz, în persoana directorului Vadim Ceban, este responsabilă de eșuarea achiziției gazului la cel mai bun preț pentru perioada rece și, prin urmare, de majorarea tarifului pentru consumatori. A fost greșeala „Moldovagaz” că achizițiile din luna iulie nu au avut loc, atunci când era posibil de procurat la prețuri mult mai mici. Este important să înțelegem că chiar și în această situație tariful din această iarnă nu este mai mare decât cel de iarna trecută, când consumatorii casnici achitau 18,06 lei pentru un metru cub. Tariful aprobat recent este de 16,74 de lei, iată de ce Guvernul spune că iarna aceasta nu vom achita mai mult ca iarna trecută. Însă noi am fi putut achita cu mult mai puțin decât atât dacă achizițiile se făceau corect”, explică Andrei Curăraru.
Referindu-se la greșeala care a fost admisă, expertul a precizat că, din aprilie, responsabilitatea de a achiziționa gaz a trecut de la SA „Energocom” la SA „Moldovagaz, companie în fruntea căreia se află Vadim Ceban. Achizițiile pentru toamnă-iarnă au fost inițiate în luna iulie, iar cererea de ofertă pe care au făcut-o nu putea fi acceptată pe piață dintre trei motive.
Potrivit lui Curăraru, în primul rând au încercat să cumpere volume prea mari. Numai propunerea din 12 iulie a fost de aproape 500 de milioane de metri cubi de gaze. Or la așa cerere nu a venit niciun furnizor.
„În al doilea rând au propus achitarea post factum, pe când practica pieței este achitarea în avans. Cine ar risca cu așa o variantă, cu o companie cu probleme financiare mari ca „Moldovagaz”? În al treilea rând, au solicitat o deviere de 20% consum. Adică efectiv orice vânzător ar fi trebuit să țină o rezervă suplimentară de 20% pe o perioadă lungă. Chiar dacă practica pieței arată că ea poate fi de maximum 5%. Până Ceban și echipa sa s-au lămurit cum trebuie făcute corect achizițiile pe bursă, a venit luna august, iar pe 7 august Ucraina a preluat controlul stației din Sudja, ceea ce a produs o creștere esențială a prețurilor. Atunci autoritățile și colegul nostru Sergiu Tofilat au recomandat „Moldovagaz” să stopeze temporar achizițiile, până la normalizarea prețurilor, lucru care s-a întâmplat, însă șansa de a procura gaz în limitele prețului de achiziție, stabilit în tariful precedent, a fost ratat”, mai explică expertul WatchDog.MD.
Potrivit lui Andrei Curăraru, „Moldovagaz” a procurat gaze la prețuri mai mari și asta, în opinia sa, a fost o greșeală comisă de Vadim Ceban, fie din necunoaștere, fie din rea intenție, iar audierile parlamentare nu au clarificat acest aspect.
„Cert este că este că din cauza „Moldovagaz” tariful s-a majorat pentru toți. Trebuie să înțelegem că Vadim Ceban este în fruntea „Moldovagaz” cu sprijinul „Gazprom”. În pofida tentativelor de a schimba directorul instituției, „Gazprom” așa și nu a convocat Consiliul de Observatori, pentru a desemna un alt Consiliu de Administrație și un director ales prin concurs. De ce „Gazprom” ține atât de mult la Vadim Ceban și de ce autoritățile noastre îl iartă pentru așa-zisa greșeală nu este clar. Ceea ce e evident este că în războiul hibrid, purtat de Rusia în Moldova, aspectul energetic este crucial, iar creșterea tarifelor ca urmare a deciziei unui om, susținut direct de Moscova, este greu să fie catalogată o simplă greșeală”, consideră Curăraru.
Săptămâna trecută, Agenția Națională de Reglementare în Energetică a aprobat majorarea tarifului la gaze naturale până la 15,5 lei pentru un metru cub, cu 3,4 lei mai mult decât în prezent. Cu TVA, prețul ajunge la 16,74 lei. Prețurile ajustate au intrat în vigoare pe 1 decembrie.