Vrem să atragem fonduri europene pentru susţinerea economiei din stânga Nistrului, oficial

După instituirea Zonei de Comerţ Liber dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană vor fi acordate fonduri europene pentru ca economia moldovenească să devină competitivă, iar autorităţile de la Chişinău planifică să direcţioneze ajutoarele partenerilor din UE şi în stânga Nistrului. Despre aceasta a comunicat premierul Iurie Leancă după întrevederea cu liderul administraţiei transnistrene, Evghenii Şevciuk, transmite IPN.

Iurie Leancă a spus că în cadrul întrevederii cu Evghenii Şevciuk a discutat despre Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Moldova şi UE. Oficialul zice că o zonă de liber schimb cu UE dă posibilitatea de a crea relaţii transparente şi moderne de comerţ, iar aceasta este bine şi pentru Chişinău, şi pentru Tiraspol.

„Întâlnirea de astăzi ne-a demonstrat că este nevoie să se comunice mai mult. Poate că nu a fost acordată toată informaţia celor din Tiraspol. Interesul nostru este ca să nu rămână întrebări neclare. Propun ca această temă să nu fie politizată, experţii să comunice, să facă schimb de informaţii. Acordul prevede o perioadă de adaptare pentru diferite mărfuri. Partenerii din UE ne vor ajuta să ne facem economia mai concurenţială şi suntem interesaţi ca şi agenţii economici din stânga Nistrului să aibă astfel de ajutor”, a remarcat Iurie Leancă.

Evghenii Şevciuk a spus că Tiraspolul şi Chişinăul au păreri diferite vizavi de efectele instituirii unei zone de liber schimb cu UE. Liderul transnistrean spune că cei din regiune nu cunosc toate detaliile, iar economia raioanelor din est nu este pregătită.

„Ne facem griji cum va afecta situaţia agenţilor economici de la noi schimbarea politicii comerciale a Republicii Moldova. Ne gândim că ar putea interveni unele neînţelegeri între Chişinău şi Tiraspol. Am convenit să discutăm mai mult despre acest acord. Suntem foarte precauţi în legătură cu acesta. Avem interesul ca agenţii noştri economici să aibă relaţii comerciale cu toată lumea. Susţinem îndemnul părţii moldoveneşti ca experţii noştri să examineze acest acord şi poate să vină cu unele propuneri”, a conchis liderul de la Tiraspol.

Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător face parte din Acordul de Asociere cu UE şi urmează să intre în vigoare după semnarea celui din urmă. Crearea zonei de comerţ liber cu UE se va face treptat pentru ca economia Moldovei să se adapteze.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.