Vreau să ştiu DESPRE ALEGERI: secţiile de votare

Pentru a efectua votarea şi numărarea voturilor, circumscripţiile electorale se divizează în secţii de votare. Secţiile de votare se constituie de către consiliile electorale de circumscripţie în localităţi, în baza propunerilor primarilor oraşelor/municipiilor, sectoarelor şi satelor, cu cel puţin 35 de zile înainte de data alegerilor şi vor cuprinde fiecare cel puţin 30 şi cel mult 3000 de alegători.

Sediile secţiilor de votare se stabilesc, de regulă, în sediile aflate în proprietate publică şi se amenajează astfel încât să faciliteze accesul în ele al persoanelor în etate şi cu dizabilităţi. Secţiile de votare speciale pot fi constituite pe lângă spitale, sanatorii, maternităţi, aziluri. În străinătate secţiile de vot se constituie pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Birourile electorale ale secţiilor de votare se constituie de către consiliile electorale de circumscripţie cu cel puţin 25 de zile înainte de ziua scrutinului dintr-un număr impar de membri, de cel puţin cinci şi cel mult 11 persoane.

Biroul electoral al secţiei de votare are atribuţia să păstreze listele electorale, să asigure integritatea acestora şi a buletinelor de vot. Biroul electoral examinează cererile în legătură cu incorectitudinile din listele electorale, efectuează modificările necesare în acestea şi eliberează certificate pentru drept de vot alegătorilor care nu se vor afla la domiciliu în ziua alegerilor. Aceştia asigură accesul alegătorilor, observatorilor şi concurenţilor electorali la informaţia din Registrul de stat al alegătorilor şi listele electorale.

Membrii biroului electoral întocmesc listele electorale suplimentare, înscriind în ele persoanele care votează în baza certificatelor pentru drept de vot, precum şi persoanele care, din anumite cauze, nu au fost înscrise în listele electorale de bază. Membrii biroului comunică populaţiei care locuieşte pe teritoriul secţiei de votare, data şi locul votării, asigură pregătirea localului pentru votare. La fel, aceştia se ocupă de instalarea urnelor şi a cabinelor de vot, organizează votarea în ziua stabilită şi iau măsuri pentru a asigura ordinea în localul secţiilor de votare.

Tot membrii biroului se ocupă de totalizarea rezultatelor alegerilor în secţia de votare, întocmeşte procesele verbale şi rapoartele şi le remite, împreună cu toate buletinele de vot, consiliului electoral de circumscripţie. Aceştia examinează cererile şi contestaţiile ce vizează organizarea şi desfăşurarea alegerilor, adoptând hotărâri asupra lor, ale căror copii se anexează la raportul biroului. În sarcina biroului electorală este remiterea către consiliul electoral de circumscripţie a datelor privind prezentarea cetăţenilor la vot, precum şi datele necesare pentru totalizarea rezultatelor preliminare ale alegerilor.

Pentru scrutinul prezidenţial din 30 octombrie sunt organizate 2081 de secţii de votare, inclusiv 100 peste hotare.
–––

Rubrica IPN Vreau să ştiu DESPRE ALEGERI vine să explice noţiuni, termene şi practici care ţin de procesul electoral prezidenţial.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.