Vreau să ştiu DESPRE ALEGERI: contestaţii

Contestaţiile privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor sunt cereri de anulare sau revizuire a unui act, a unei hotărâri sau acţiuni. Acestea pot fi depuse de către alegători şi concurenţii electorali, care contestă acţiunile şi hotărârile consiliilor şi birourilor electorale, în organele electorale ierarhic superioare şi în instanţele de judecată.

Contestaţia va conţine descrierea faptelor invocate ca presupuse încălcări, probele, temeiul legal, cerinţele contestatarului, semnătura şi datele de identitate ale persoanei care o depune. De exemplu, în cazul în care prin violenţă, înşelăciune, ameninţare, substituire sau prin oricare alte mijloace alegătorului îi este împiedicată exercitarea liberă a drepturilor electorale, acesta poate depune o contestaţie la organul electoral, respectând ierarhia sistemului acestor organe şi în instanţele de judecată.

Contestaţiile privind reflectarea campaniei electorale de către radiodifuzori se examinează de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului, iar contestaţiile ce vizează mijloacele de informare în masă scrise se examinează de către instanţa de judecată. Deciziile organelor electorale şi ale CCA asupra contestaţiilor pot fi atacate în instanţa de judecată.

Acţiunile/inacţiunile şi hotărârile organelor electorale, precum şi acţiunile/inacţiunile concurenţilor electorali pot fi contestate la organul electoral în termen de trei zile calendaristice de la data săvârşirii acţiunii/identificării inacţiunii sau adoptării hotărârii. Termenul de depunere se calculează începând cu ziua următoare zilei în care a fost săvârşită acţiunea, a fost identificată inacţiunea sau a fost adoptată hotărârea. Contestaţiile privind acţiunile şi hotărârile Comisiei Electorale Centrale se depun la Curtea de Apel Chişinău.

Contestaţiile privind acţiunile şi hotărârile consiliilor electorale de circumscripţie şi ale birourilor secţiilor de votare se examinează în termen de trei zile calendaristice de la depunere, dar nu mai târziu de ziua alegerilor. Contestaţiile privind acţiunile/inacţiunile concurenţilor electorali se examinează în termen de cinci zile calendaristice de la depunere, dar nu mai târziu de ziua alegerilor. Contestaţiile depuse la instanţele de judecată în ziua alegerilor se examinează în aceeaşi zi, iar contestaţiile împotriva hotărârii organului electoral cu privire la totalizarea rezultatelor alegerilor şi atribuirea mandatelor se examinează de către instanţa de judecată concomitent cu confirmarea legalităţii şi validarea mandatelor.
–––

Rubrica IPN Vreau să ştiu DESPRE ALEGERI vine să explice noţiuni, termene şi practici care ţin de procesul electoral prezidenţial.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE