Vreau să ştiu DESPRE ALEGERI: campania electorală

Campania electorală pentru alegerea preşedintelui începe pentru toţi candidaţii înregistraţi cu 30 de zile înainte de ziua scrutinului. Pretendenţii care vor prezenta listele de subscripţie la CEC pe 29 septembrie, adică în ultima zi, îşi asumă riscul de a începe campania electorală mai târziu, întrucât verificarea semnăturilor de la susţinători şi înregistrarea în cursa electorală durează până la şapte zile.

Campania electorală este perioada de activitate care se desfăşoară cu scopul de a-i determina pe alegători să-şi exprime voturile pentru alegerea unui sau altui concurent electoral.

Partidele şi alte organizaţii social-politice, candidaţii şi persoanele de încredere au dreptul de a supune discuţiilor libere, sub toate aspectele, programele electorale ale concurenţilor, calităţile politice, profesionale şi personale ale candidaţilor. La fel, e voie să se facă agitaţie electorală în cadrul adunărilor, întâlnirilor cu alegătorii, prin intermediul mijloacelor de informare în masă, prin expunere de afişe electorale etc.

Agitaţia electorală se admite numai după înregistrarea concurentului electoral de către organul electoral.

Concurenţii electorali participă, pe bază de egalitate, la campania electorală, beneficiază de drepturi egale în folosirea mijloacelor de informare în masă, inclusiv a posturilor TV şi radio finanţate de la buget.

În ziua alegerilor şi în ziua precedentă alegerilor nu se admite niciun fel de agitaţie electorală. Interdicţia dată nu se referă la informaţiile deja plasate în internet. 
–––

Rubrica IPN Vreau să ştiu DESPRE ALEGERI vine să explice noţiuni, termene şi practici care ţin de procesul electoral prezidenţial.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.