Vreau să ştiu DESPRE ALEGERI: alegătorii cu drept de vot

Dreptul de a alege îl au cetăţenii Republicii Moldova care au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani, cu excepţia celor privaţi de acest drept în modul stabilit de lege. Este vorba despre persoanele cu dizabilităţi mintale şi psiho-sociale care sunt recunoscute incapabile prin hotărârea definitivă a instanţei de judecată.

Codul Electoral stipulează că cetăţeanul Republicii Moldova participă la alegeri prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Participarea la alegeri este liberă (benevolă). Nimeni nu este în drept să exercite presiuni asupra alegătorului cu scopul de a-l sili să participe sau să nu participe la alegeri, precum şi asupra exprimării de către acesta a liberei sale voinţe.

Cetăţenii Republicii Moldova, care domiciliază în afara ţării, la fel, beneficiază de drepturi electorale depline, iar misiunile diplomatice şi oficiile consulare sunt obligate să creeze condiţii pentru ca cetăţenii să-şi exercite liber drepturile lor electorale. Numărul şi lista secţiilor de votare deschise peste hotare urmează a fi  prezentate până pe 4 octombrie.

La data de 13 septembrie, Comisia Electorală Centrală a anunţat că numărul total de alegători înscrişi în Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA) este de 3 237 072. La alegerile parlamentare din noiembrie 2014, pe listele electorale de bază au fost incluşi 2 800 827 de alegători, iar la alegerile locale din 2015 numărul de alegători a constituit 2 814 262 de alegători.
–––

Rubrica IPN „Vreau să ştiu DESPRE ALEGERI” vine să explice noţiuni, termene şi practici care ţin de procesul electoral prezidenţial.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE