Vreau să ştiu DESPRE ALEGERI: afişajul electoral

Afişajul electoral reprezintă apelurile, declaraţiile, fotografiile şi alte materiale similare, imprimate sau în format electronic, utilizate de concurenţii electorali în scop de agitaţie electorală. Acestea pot conţine mesaje ce îndeamnă în mod expres alegătorii sa-i voteze.

Autorităţile administraţiei publice locale sunt obligate ca, în termen de trei zile de la data începerii perioadei electorale, să stabilească şi să garanteze un minim de locuri speciale de afişaj electoral. Deciziile (dispoziţiile) respective urmează a fi afişate imediat la sediul acestor autorităţi şi sunt aduse la cunoştinţa subiecţilor interesaţi prin intermediul mijloacelor de informare în masă şi a altor mijloace de comunicare disponibile.

Autorităţile administraţiei publice locale trebuie să asigure ca locurile speciale de afişaj să fie situate în locuri publice frecventate de cetăţeni, fără deranjarea circulaţiei pe drumurile publice şi a celorlalte activităţi din localităţile respective. În prealabil, autorităţile administraţiei publice locale sunt obligate să asigure înlăturarea oricăror afişe, înscrisuri şi însemne rămase de la campaniile electorale precedente.

Panourile de afişaj electoral se amplasează uniform pe întreg teritoriul localităţii. Suprafaţa minimă acordată unui concurent electoral pe un panou publicitar proprietate publică este de 1m². În cazul în care acordarea suprafeţei minime de 1 m² va fi imposibilă pe un singur panou publicitar, această suprafaţă se va diviza în mod egal pe mai multe panouri.

Se interzice amplasarea afişelor electorale în alte locuri decât cele stabilite. La fel, se interzice amplasarea afişelor electorale în transportul public de călători proprietate publică; pe monumente, clădiri, obiecte şi încăperi, care au o valoare istorică, culturală sau arhitecturală, indiferent de forma de proprietate. Amplasarea afişelor este interzisă în încăperile în care sunt amplasate consiliile şi birourile electorale şi la o distanţă de 100 de metri de la acestea; pe garduri, îngrădiri, stâlpi şi alte tipuri de construcţii, precum şi pe dispozitive, utilaje, indiferent de forma de proprietate.

În ziua alegerilor şi în ziua precedentă alegerilor nu se admite niciun fel publicitate electorală, însă interdicţia dată nu se referă la informaţiile deja plasate în internet şi la afişele electorale şi/sau de promovare politică imprimate şi expuse anterior. Amplasarea în locuri neautorizate, precum şi distrugerea sau deteriorarea prin orice mod a afişelor electorale, amplasate în locuri autorizate, atrage după sine răspunderea conform legislaţiei în vigoare.

Responsabilă de înlăturarea afişajului electoral neautorizat este administraţia publică locală, care are dreptul să recupereze în ordine de regres cheltuielile respective din contul persoanei vinovate. Organele de menţinere a ordinii publice împreună cu administraţia publică locală sunt obligate să constate şi să asigure înlăturarea afişelor electorale şi/sau de promovare politică amplasate pe panouri publicitare care nu corespund rigorilor.

Potrivit Codului Contravenţional, afişarea materialului de agitaţie electorală în alt loc decât cel stabilit se sancţionează cu amendă de la 20 la 30 de unităţi convenţionale.
–––

Rubrica IPN Vreau să ştiu DESPRE ALEGERI vine să explice noţiuni, termene şi practici care ţin de procesul electoral prezidenţial.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.