Din 83,2 la sută dintre respondenții deciși să meargă la urne duminică, 37,4 la sută vor vota Partidul Acțiune și Solidaritate, iar 37,1 la sută – pentru Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. 6,8 la sută își vor da votul pentru Partidul „Șor”, 5,5 la sută – pentru Blocul „Renato Usatîi”, 5,4 la sută – pentru Platforma „Demnitate și Adevăr”, arată rezultatele studiului sociologic Vox Populi - Iulie 2021: Situația socio-politică din Republica Moldova în preajmă alegerilor parlamentare anticipate, prezentate astăzi de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova, transmite IPN.
Partidul „Democrația Acasă” ar acumula 2,2 la sută din voturi, Alianța pentru Unirea Românilor – 1,9 la sută, iar Partidul Democrat – 1,3 la sută din sufragii.
La întrebarea ce vă motivează să participați la alegeri, 54 la sută au răspuns că datoria civică, 45 la sută – dorința de a-și exprima propria poziție politică. Aproape 33 la sută au spus că participarea la vot este practic singura posibilitate de a influența soarta țării, aproape 30 la sută – dorința de a ajuta partidul favorit să ajungă în Parlament, iar 20,3 la sută au răspuns că sunt motivați să iasă la vot de dorința de a opri partidul în care nu au încredere să ajungă la conducerea țării.
27,5 la sută dintre persoanele chestionate cred că sărăcia este problema majoră de care trebuie să se ocupe viitorul Parlament. Circa 20 la sută dintre persoanele intervievate sunt de părere că viitorul Parlament trebuie, în primul rând, să consolideze societatea și să soluționeze criza politică, iar 18,4 la sută cred că viitorul legislativ în mod prioritar trebuie să combată corupția și să lupte cu criminalitatea. Totodată, 15,2 la sută dintre respondenți au spus că prioritară este dezvoltarea economică a țării, iar 10,7 la sută cred că legislativul trebuie să contribuie la soluționarea problemelor de infrastructură socială.
Dacă duminica viitoare ar avea oc un referendum privind aderarea Republica Moldova la Alianța Nord-Atlantică (NATO), 52,7 la sută dintre cetățeni ar vota contra, iar iar 26,4 la sută – pentru aderare la NATO. În același timp, 10,1 la sută dintre respondenți au spus că nu vor participa la vot, iar 6,5 la sută nu știu ce înseamnă NATO.
Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum și ar trebui de ales între aderarea Republcii Moldova în Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică (Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan), 44,3 la sută ar vota pentru aderarea la UE, iar 39,4 la sută – pentru aderarea la Uniunea Euroasiatică, în timp ce 5,2 la sută dintre respondenți au spus că nu vor participa la vot.