Votul uninominal dezavantajează femeile, opinie
Diana Mocanu, de la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, crede că votul uninominal dezavantajează femeile, deoarece partidele politice îi vor înainta pe cei cu mai mulţi bani şi cu perspective. Opinia a fost expusă în cadrul dezbaterilor publice asupra iniţiativei legislative de reformare a sistemului electoral prin introducerea votului uninominal, transmite Info-Prim Neo.
„Statisticile arată că în statele unde este un astfel de sistem de votare femeile sunt implicate mai puţin în procesul de guvernare”, a menţionat Diana Mocanu. Ea s-a referit şi la propunerea de a împărţi Republica Moldova în 101 circumscripţii electorale. „Ajungem într-o situaţie de a avea prea multe circumscripţii. Spre exemplu în Letonia, care are acelaşi teritoriu ca şi Republica Moldova, există o singură circumscripţie. Iar în Italia, unde sunt peste 500 de parlamentari, există doar 26 de circumscripţii electorale. Dacă rămânem cu aşa un număr de circumscripţii, vom bate un record în Europa”, a spus Diana Mocanu.
Juristul Pavel Postică, reprezentantul Asociaţiei Promo-LEX, consideră că va fi o problemă cu definitivarea circumscripţiilor. Trecerea la 101 circumscripţii electorale va presupune şi costuri importante, a remarcat expertul.
Leonid Litra, expert IDIS „Viitorul”, a declarat că temerea legată de acest proiect de lege este că în Parlament vor fi înaintate o sumedenie de micro-proiecte, precum apeductul unei localităţi etc. „Nu spun că-s neimportante, dar nu ţin anume de competenţa legislativului. Aceasta ar duce la banalizarea şedinţelor. Pe de altă parte, sistemul de vot uninominal ar favoriza includerea deputaţilor din regiuni în procesul legislativ”, a accentuat Leonid Litra.
Şeful Biroului Radio Europa Liberă la Chişinău, Vasile Botnaru, a propus, în caz de aprobare a acestui proiect de lege, ca şedinţele plenare să aibă loc nu la ora 10.00, ci după masă. „Deputaţii care ar fi din regiuni să nu fie cazaţi la Chişinău, ci să revină de fiecare dată în localităţile lor. Astfel vor vedea calitatea drumurilor, situaţia din raioane, vor cunoaşte când rămân oamenii fără curent electric etc. Nu este necesar să se cheltuiască pentru închirierea apartamentelor pentru dânşii, iar ei să se relaxeze în capitală”, a spus zâmbind Vasile Botnaru.
Dezbaterile publice privind reformarea sistemului electoral au fost organizate de Institutul Naţional Democratic (NDI), în parteneriat cu Institutul Republican Internaţional (IRI), Fondul Friedrich Ebert şi Fondul Internaţional pentru Sisteme Electorale (IFES). Andrew Young, reprezentantul NDI, a declarat că această reformare trebuie să fie o decizie luată în comun, nu una impusă populaţiei, ci explicată temeinic cu implicarea societăţii civile şi mass-media. Iniţiativa legislativă este propusă de prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc.