Proiectul care prevede pilotarea votului prin corespondență în Statele Unite ale Americii și în Canada a fost aprobat de Parlament în primă lectură. Reprezentanții opoziției, care nu au susținut proiectul, s-au întrecut în critici, menționând că această inițiativă discriminează cetățenii aflați peste hotare, nu asigură secretul votului și generează suspiciuni de falsificare a alegerilor, transmite IPN.
Unul dintre autori, deputatul PAS Vitali Gavrouc, a declarat în plen că cetățenii vor trebui, în mod obligatoriu, să se înregistreze pentru exercitarea votului prin corespondență și să primească o notificare a Comisiei Electorale Centrale privind finalizarea procedurii de înregistrare. Totodată, buletinele de vot vor fi expediate către alegători prin intermediul poștei diplomatice sau a serviciilor poștale obișnuite.
Potrivit lui, dacă cetățeanul s-a înregistrat pentru vot prin corespondență, iar din anumite motive plicul nu a ajuns, cetățeanului i se permite să vină la secția de votare, să ridice un buletin de vot și să voteze. „În cazul dat, la numărarea voturilor, înainte de acest proces, plicul cu datele personale se înscrie în sistemul de evidență a alegătorilor. Dacă este mențiunea că cetățeanul a votat fizic la secție, votul prin corespondență este anulat, nu se ia în considerare și nu se deschide”, a menționat Vitali Gavrouc.
Documentul conține și prevederi privind procedura de numărare și totalizare a voturilor de către biroul electoral al secției de votare, precum și situațiile în care buletinele de vot se declară nevalabile. „Aici este o procedură destul de transparentă. Întâi, la numărarea voturilor, are loc depersonalizarea opțiunilor de vot. Adică opțiunea de vot cu plicul care nu are date personale pe el este separat de plicul cu datele pe care le folosește alegătorul pentru a-și exprima opțiunea de vot”, explică deputatul.
În luarea sa de cuvânt deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Oleg Reidman, a declarat că acest proiect conține prevederi care vin în contradicție cu legislația în vigoare. Or, legea interzice scoaterea buletinului din secția de votare, dar și accesarea serviciilor, cum ar fi cele poștale, în lipsa unui tender. Totodată, implicarea prestatorilor de servicii străini în procesul electoral constituie o ilegalitate. Parlamentarul mai spune că nu este clar, în cazul în care asupra unui alegător se fac presiuni, ce organ îl va investiga.
Deputata PAS, Mariana Lucrețeanu, a menționat că la scrutinele precedente au fost înregistrate mii de cazuri în care cetățenii moldoveni au parcurs sute de kilometri pentru a-și realiza dreptul la vot. Alții au revenit în țară pentru a putea participa la alegeri, asumându-și toți cheltuielile. „Opoziția nu va înțelege niciodată diaspora. Ei nu pricep cum e să nu dai bani la alegători, ci alegătorii să se implice din banii lor pentru țara natală”, a spus deputata.
Deputatul socialist, Adrian Albu, a declarat că guvernarea nu face altceva decât să separe cetățenii în „cei buni” și în „cei care nu merită atenția lor”. „De ce unii trebuie să fie mai privilegiați ca alții? Oare nu suntem toți cetățenii acestui stat?”, a întrebat deputatul.
Deputatul neafiliat, Vasile Bolea, susține că acest proiect nu garantează secretul votului. Or, responsabilii vor avea plicul cu datele persoanei și tot ei vor vedea pentru cine a votat aceasta. El afirmă că în multe state, ca urmare a implementării acestui mod de votare, alegerile nu au fost validate. De asemenea, spune deputatul, nu este clar de ce majoritatea parlamentară consideră că Moldova are diasporă doar în SUA și Canada.
Marina Tauber, deputat independent, a menționat că guvernarea induce în eroare cetățenii spunând că opoziția este împotriva metodelor alternative de vot. Însă, potrivit ei, acest lucru nu este adevărat, pentru că doar se insistă ca aceste procese să aibă loc într-un mod corect. „Acest proiect este un alt element de uzurpare a puterii în stat și de falsificare a viitoarelor alegeri. Este clar că într-o competiție cinstită, corectă și egală, această guvernare nu are vreo șansă să se mențină”, afirmă Tauber.
Vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea, a declarat că această discuție nu este despre diasporă, ci despre legalitatea alegerilor și despre Constituția Republicii Moldova care spune că votul este universal. „Votul universal reprezintă unul din principiile de bază ale democrației și are ca scop oferirea posibilității fiecărui cetățean să-și exercite dreptul la vot. Toți cetățenii sunt egali și trebuie să aibă aceleași garanții și posibilități, indiferent în ce colț al lumii trăiesc”, a mai spus deputatul.
Proiectul urmează să fie votat în lectură finală, iar până atunci autorii planifică consultări publice.